Det gnistrar om Brittany

1 av 5
NÖJE

Gangsterpappa. Bästis med Winona Ryder.

Kärleksaffär med Eminem. Och då har vi inte ens nämnt att hon räknas som en av framtidens stora skådespelerskor.

Brittany Murphy är en oslipad Hollywood-diamant.

Under inspelningen av ”8 mile” gav Brittany Murphy en intervju där hon beskrev artisten Eminem som en ”fantastisk skådespelare” med ”magnetisk dragningskraft”. Privatpersonen beskrev hon som en ”komplicerad karaktär”. Inte konstigt att hon hade en kärleksaffär med honom. Ty en sak är säker: Brittany Murphy dras till komplicerade karaktärer som en mal dras till elden, privat och professionellt.

Okej, hon började med den sockersöta komedin ”Clueless” (1995) mot Alicia Silverstone – Brittany var Tai, tjejen som bara var helt fel och inte passade in men strax förvandlades till en Beverly Hills-babe – men därefter har det varit djupt störda tjejer för hela slanten. Komplicerade.

Hon var in i minsta detalj trovärdig som anorektikern Daisy i ”Stulna år” (1999), hon fick beröm för sin insats i Broadway-uppsättningen av den berömde dramatikern Arthur Millers pjäs om incest, ”A view from a bridge”. Ja, och i

”Don’t say a word” (2001) spelade hon en mentalsjuk flicka som bar på hemligheten som kunde rädda en psykiatrikers (Michael Douglas) dotter undan ett gäng hänsynslösa kidnappare.

I ”Pojkarna i mitt liv” (2001) var hon en ensamstående mamma som kämpade mot taskiga odds. I ”Sidewalks of New York” (2001) en känslomässigt hämmad kvinna som hade en affär med en man gammal nog att vara hennes farsa. Och i Jonas Åkerlunds ”Spun”, som snart går upp på svenska biografer, är hon Nikki, en alltid lika påtänd strippa.

– Alla karaktärer jag väljer har en tendens att freaka ut, de är underbara att porträttera, man kan helt ge sig hän och spela ut hela känsloregistret, säger Brittany Murphy.

Bland alla komplicerade karaktärer hon porträtterat eller umgåtts med i verkliga livet, är pappa Angelo Bertolotti, 64, i en klass för sig. Tre vändor på det federala fängelset i Atlanta och en kriminell karriär som spänner över 20 år talar sitt tydliga språk. Han har dömts för svindleri och förfalskning. Det har i domstol slagits fast att han haft ihop det med den organiserade brottsligheten. Det talas om kopplingar till maffian.

Bertolotti och Brittanys mamma, Sharon, skilde sig när Brittany var två år. Så sent som 1998 beskrev hon sin pappa som ”rolig och bedårande” och ett år senare var de ute på nattklubb ihop, men i dag hävdar hon att hon varken känner eller vill lära känna honom.

– Jag har ingenting med honom att göra. Jag skulle få gå i psykoanalys för att förstå hur jag påverkats av att växa upp utan en fadersfigur. Men jag har aldrig känt att jag saknar bröder, systrar eller en pappa. Jag växte upp med en ensamstående mamma som var helt lysande. Jag

fattar hur tufft det var för henne att uppfostra mig på egen hand, men det var ingenting jag kände av. Hon skapade en trygg och kärleksfull miljö, säger Brittany.

Sharon såg till att stötta sin dotter i hennes ambitioner.

– Jag började på teaterskola när jag var 5 år och visste direkt att det var där jag hörde hemma. Jag föddes till det. Har alltid varit lyckligast på scen. Har det i blodet. Har alltid älskat att klä ut mig. Att bli nån annan?

När Brittany Murphy gick på lågstadiet fanns det en kille på skolan som spelade med i reklamfilmer. Han hade till och med en egen agent. Brittany vill ha vad han hade. Göra vad han gjorde.

– Jag växte upp i New Jersey. 30 minuters bilresa bort fanns Manhattan och världens roligaste arbete och ett helt nytt liv. Jag var bara sju åtta år men tjatade hela tiden på mamma: Ta mig in till stan och fixa mig en agent.

Mamma försökte kämpa emot. Men till ingen nytta. Brittany Murphy hade en vilja av järn. Hon fick mamma med sig till New York och vidare till drömfabriken, Hollywood.

– Direkt när jag fått en agent i New York så ville jag vidare till Los Angeles. Det var där jag såg en hägrande filmkarriär. Det slutade med att mamma sålde huset och alla möbler och så flyttade vi till LA.

Brittany var 12 år när hon kom till Kalifornien och 13 när hon fick sin första lönecheck (en reklamfilm för ”Pizza hut”). Sen följde gästroller i två sitcoms, ”Murphy Brown” och ”Boy meets world”, varpå hon långfilmsdebuterade i ”Clueless”.

Brittany Murphy är bara 25 år men har hunnit med 21 filmer och tre tv-projekt. Hon har aldrig tagit mer än tre veckors semester. Hon är en arbetsnarkoman, men försöker trappa ner efter jättesuccén med ”8 mile”. En roll som gjort henne till en av världens hetaste filmstjärnor.

– Mitt liv har förändrats. Folk känner igen mig. Det är otroligt att människor vet vad jag heter.

– 2002 var verkligen ett innehållsrikt år för mig. Jag har växt som människa, blivit smartare på alla plan, från män, till jobb, till, ja, livet över huvud taget. Nu planerar jag att jobba på att leva, i stället för att leva för att jobba.

Kärleksaffären och arbetet med Eminem har säkert gjort henne klokare. Tillsammans får de biosalonger världen över att ånga av erotik när de älskar på fabriken där Eminem jobbar.

Scenen gjordes efter bara en och en halv vecka av inspelningen och då kände de knappt varandra.

– Då förstod jag inte hur mycket jag gillade honom. Jag var ordentligt nervös. Senare kom vi varandra väldigt nära. Men det var en sån där filminspelningsrelation som vi både visste inte kunde hålla.

I dag är Brittany ihop med Ashton Kutcher, hennes motspelare i filmen ”Just married”, som har premiär i USA i mars. Hennes närmsta väninna är Winona Ryder. Winona – en annan komplicerad karaktär, som nyligen fick tre års villkorlig dom för snatteri, hon hade snott kläder och annat till ett värde av 50 000 kronor – har designat en kappa som Brittany gärna poserar i.

– I den mån jag har nån känsla för stil och kläder är det Winonas förtjänst.

Men mamma Sharon står henne närmast. Hon och Brittany delar ett hus i Hollywood Hills.

– Det har alltid varit jag och mamma mot världen.

arkiv Brittany Murphy

Tore S Börjesson , [email protected]