Ryssland vill ha Tingeling

avTorbjörn Ek

Ryska skivjättens krav för lansering – censurera texten

Succélåten ”Tingeling” fick den ryska ambassaden att kräva en ursäkt av SVT.

Nu vill ett av världens största skivbolag släppa den i Ryssland. I censurerad version.

– De vill väl få bort Stalin, Lenin och Putin, men det måste vi diskutera inom gruppen, säger Micke Lindgren, alias DJ Trexx.

Efter Melodifestivalens final rasade representanter för den ryska ambassaden i Stockholm mot parodin och krävde en ursäkt av Sveriges television.

I förra veckan ringde ryska Sony/BMG. De vill ge ut ”Tingeling” i Ryssland.

Har blivit en listsuccé

– Inget är klart, men vi ska återkomma till dem den här veckan och diskutera det vidare, bekräftar Per Sandin, marknadsansvarig på Nordisk film som har rättigheterna till låten.

På scenen i Melodifestivalens final dansade lättklädda damer, björnar och Matrjosjka-dockor i Grotesco-gängets parodi. Under artistnamnet DJ Trexx staplade Micke Lindgren ryska fraser på varandra och sjöng om ryska ledare som Stalin och Lenin. Sen dess har ”Tingeling / Tingaliin” legat på både Svensktoppen och Trackslistan.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet vill det ryska skivbolaget ändra vissa detaljer i texten.

– Man behöver ju inte vara Dostojevskij för att lista ut att det nog är raderna med Stalin, Lenin och Putin som kan floppa på den ryska marknaden. Men det måste vi diskutera först om vi kan gå med på att ändra, säger Micke Lindgren.

Släpper nytt album

– Låten var inte direkt menad som en politisk satir, men nu i efterhand, när ambassaden reagerade som de gjorde, gör det ju lite ont i humorhjärtat att ändra saker för att de kanske kan irritera en och annan rysk nationalist.

I slutet av maj släpper Grotesco ett album i Sverige med Tingeling-versioner. Samtidigt lockar en eventuell karriär i Ryssland.

– Det skulle vara så roligt att få ge ut låten där. Istället för att säga ”Da svidanje, Putin”, som tydligen betyder hej då, kanske vi kan sjunga ”hejsan, Putin” i stället, men det måste vi prata om så vi är överens i gruppen, säger han.