”Allt igenom utmärkt”

Aftonbladets Karin Magnusson om Björn Lindeblads sommarprat

Ung finansvalp blir buddhistisk munk.

Det är en livsresa som är svår att slå och den är som gjord för ett Sommarprogram.

Bland det tråkigaste som finns är människor som berättar om alla sina resor. När de korsade USA med bil, hur de surfat på en beach som ingen annan upptäckt i Australien, hur de fångat grodor i Tasmanien. Platser och upplevelser som avlöser varandra utan att insikterna verkar bli särskilt mycket större.

Spännande resa

Björn Lindeblads sommarprogram innehåller utan tvekan tillräckligt många exotiska platser för att utgöra en reseguide till Asien, men den spännande resan är den han gjort i sig själv.

Som lyckad men inte särskilt lycklig person ställde han sig frågan många gör under en livstid: Kan jag bryta upp från allt, kan jag börja om? Medan de flesta av oss tvekar gjorde Lindeblad slag i saken. Flyttade till en bergskloster i norra Thailand för att de kommande 16 åren viga sitt liv åt livet åt buddhismen.

Både humor och allvar

Med humor och självdistans tar Lindeblad med sig lyssnarna till stranden i Thailand där han först satt och spelade svår ihop med Bröderna Karamazov medan de andra unga paren lekte bredvid, vidare till den första tiden i klostret när utmaningen var att lära sig meditera utan att somna. För att med större allvar landa i frågan hur man kan leva med sig själv när det inre känns outhärdligt? Att bli bergsmunk är möjligen väl extremt för de flesta, men det verkar ha fungerat för Lindeblad.

Mycket klokt val

När vi summerar denna ”Sommar”-sommar kommer vi konstatera att lyssnarna gjorde ett mycket klokt val i Björn Lindeblad, för det är ett allt igenom utmärkt program. Och då har jag inte ens nämnt hans magnifika kärleksförklaring till fästmön Elisabeth som går över alla gränser för vad vi klassar som intimt. Men vad tusan, är det någon som har rätt att göra det så är det en man som levt som munk i 16 år.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN