Nöje

Få saker slår EM-spektaklet

Martin Söderström.
Martin Söderström.

NÖJE

En månads fantastisk underhållning är slut.

Nu kan sommaren börja på allvar.

Men saknaden efter EM är alltid svår.

Det viktiga är inte vem som vinner. Jag vet. Fotbolls-EM är naturligtvis en turnering där ett lag tar hem hela tjotta­ballongen. Men för mig har det aldrig varit grejen.

Vem som förtjänade att vinna och varför överlåter jag till proffsen att beskriva. Kollegor som Bank och Niva har ju som bekant som jobb att målande vackert beskriva vem som gjorde vad på plan och varför. När det kommer till att sätta ord på förunderligheten i det gröna fältets schack är de herrarna Spanien och Italien. Jag är, som bäst, IFK Norrköping. Så jag ska inte ens försöka.

Det är allt det andra. Drömmarna, förväntningarna, laddningen inför. Kampen att få småbarnen i säng innan avspark. Snacket och tippandet, pirret i magen när nationalsångerna dånar över läktarna. Det är det som är så oemotståndligt.

Som tv-underhållning, som spektakel, finns det få saker som slår detta. En enastående show, en hollywoodstänkare med oändliga cliffhangers. En föreställning som innehåller allt.

För så är det ju. En ”riktig” sommar innehåller en stor fotbollsturnering. Mellansomrarna, de som får vara utan, är aldrig riktigt samma sak.

Vad vi har kvar nu är minnena. De kan handla om Zlatans volleykarate, Silvas huvudspelsmagi, Jogi Löws aptit på snor­busar eller TV4:s usla hanterande av tv-sändningarna. Alla har vi våra egna ögonblick av extas eller bittra tårar.

Och nu är det över.

Mitt i konfettiregnet och lyftandet av pokalen mot natthimlen, kommer tomheten. Saknaden. Insikten att man fått vara med om något fantastiskt som är oundvikligt över och aldrig kommer tillbaka.

Om det var rätt att Spanien vann? Tja, 4–0 säger väl allt om den saken. Men festen hade varit lika bra oavsett.

I kväll tittar jag på utsökta ”Borgen” (SVT1). Följ mig på Twitter (twitter.com/marressey) och diskutera serien.

Hurra!

Barnmorskan i East End” (SVT1). Snygg och viktig påminnelse om godhetens värde.

Nja...

”Southland” (TV3). Grym snutserie i ”The shields” anda, hopplöst bortslarvad i tablån.

Martin Söderström

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje