Annika Lantz: Jag blev mobbad av min chef

avAnton Assarsson, Christian Ström

NÖJE

Stjärnan knäckt – hoppar av sitt nya radioprogram

1 av 7 | Foto: Magnus Wennman
Annika Lantz riktar hård kritik mot Sveriges Radio i en intervju i podcasten ”Värvet”.

Mobbad av chefen, sammanbrott, dålig sändningstid.

Annika Lantz har fått nog.

Nu tar hon tjänstledigt efter att ha blivit knäckt av sitt senaste radioprojekt.

Foto: Magnus Wennman
Annika Lantz riktar hård kritik mot Sveriges Radio i en intervju i podcasten ”Värvet”.

– Redan efter två veckor packade jag ihop, låg på soffan och skakade. "Det här går inte" tänkte jag, säger hon i podcasten "Värvet".

Annika Lantz berättar om sitt radioprojekt "Sist med det senaste" i P4.  Egentligen skulle programmet sändas hela vägen fram till jul men Annika Lantz säger att hon inte orkar vara med längre, nu hoppar hon av. Och anledningarna är många.

Dels har hon blivit illa behandlad av en chef som gång på gång poängterat att det finns människor som inte tycker om henne.

– Man får inte göra så mot någon. Man måste hålla sina anställda om ryggen. Vad är det jag signalerar som får en chef att berätta sådana saker för mig?

”Jag pallar inte”

Efter ett sammanbrott 2007 då hon kollapsade på golvet och hennes man fick köra ut henne ur radiohuset i rullstol har hon känt sig bräcklig. Därför väljer hon att kliva av innan något allvarligt händer.

Hon berättar också att det tagit hårt att spela in ett bandat program, hon är van vid att sända live.

– Det har varit ett jobbigt år, och ett jobbigt program som var väldigt krävande. Det finns ingen rytm i det, jag pallar inte ett halvår till. Därför tar jag ledigt nu.

”Sätta en psykopat att sända”

Hon är även kritisk till hur Sveriges Radio har hanterat programmet.

– Jag har haft en dålig sändningstid, och speciellt på slutet när vi blev lagda klockan nio på fredagen. Då kan man sätta en psykopat att sända, för det finns ändå ingen som lyssnar.

Hon menar också att programmet passat bättre på P1, och att hon aldrig jobbat med något som fått så lite reaktioner från lyssnare.

– Jag känner inte riktigt att det finns någon plats för mig på Sveriges Radio. Och det är jobbigt för jag känner att jag är viktig för företaget.

Till hösten har hon lösa tankar på att göra en podcast, skriva klart sin bok och kanske några företagsgig.

– Det är inte riktigt min grej, men jag saknar publiken så det kanske blir något ändå.

”Bland de bästa”

Annikas chef Daniel af Klintberg menar dock att man på Sveriges Radio jobbar på att hitta ett format som passar henne och att han visst ser Lantz som en av deras viktigaste radiopersonligheter.

– Annika Lantz är bland de bästa, viktigaste och finaste radiopersonligheterna vi har på Sveriges Radio. Vi tittar nu på att, efter att Annika kommer tillbaka från sin tjänstledighet efter nyår, finna på det rätta formatet, rätta kanalen med den rätta sändningstiden för att verkligen tillvarata alla hennes kvalitéer, säger Daniel af Klintberg, chef för Underhållningsredaktionen på Sveriges Radio i ett mejl till Nöjesbladet.