Vännerna tog farväl av Carina Jaarnek

Dansbandsstjärnan fördes till sista vilan

Vännerna samlades på fredagen för att ta farväl av dansbandsstjärnan Carina Jaarnek.

Under eftermiddagen hölls en begravningsceremoni i Värmdö kyrka utanför Stockholm.

– Jag tror att det är dagen Carina gick bort jag har de starkaste minnena av. För det är de våldsamma minnena. De etsar sig fast. På en sekund var ett liv släckt, säger maken Niels Kvistborg till Nöjesbladet.

Joni Nykänen (text), Jonas Eng (bild)
Joni Nykänen (text), Jonas Eng (bild)

Dansbandsstjärnan Carina Jaarnek blev förd till sin sista vila klockan 13.00 på fredagseftermiddagen.

Familjen valde att hålla en kyrklig begravning i Värmdö kyrka. En ceremoni som var öppen för allmänheten.

Officiant var Hans Gårdh, kyrkoherde i Värmdö församling.

"Rosornas dag"

Rosenblad hade lagts ut hela vägen fram till kistan, och en av gästerna hördes säga: "Det är rosornas dag i dag".

Carina Jaarneks inramade porträtt stod på den vita kistan. Blombuketter hade placerats ut längs varje bänkrad, och gästerna kramade om varandra vid ingången till den medeltida kyrkan.

Artisten Robert Wells inledde ceremonin med att framföra låten "Desperado" (av Eagles) tillammans med sin fru Maria.

Även Carina Jaarneks syster Towe uppträdde med flera låtar, ackompanjerad av Wells.

Sen tog Hans Gårdh ordet:

– Det här kan vara ett saknadens rum där ni kan ställa frågorna varför, inledde han, innan alla tillsammans sjön psalmen "En vänlig grönskas rika dräkt". En sång som systrarna Jaarnek ofta sjöng tillsammans.

Flera kända musiker fanns på plats för att ta farväl av Carina. Förutom Robert Wells, som var pianist under hela ceremonin, uppträdde även "The Boppers"-profilen Peter Jezewski (som framförde ”You'll never walk alone” av Ray Charles). Även Mikael Rickfors gjorde ett uppträdande efter ett önskemål från familjens sida.

– Carina var en otrolig varm och generös kvinna. Ambitiös, säger Rickfors.

Musikern Bruno Glenmark och dansbandsprofilen Thorleif Torstensson var också på plats i Värmdö kyrka.

– Carina kommer alltid att vara ett ljus i mitt minne för alla gånger vi har jobbat ihop. Hennes hjärta och leende kommer följa mig resten av livet. Allt är inte elände. Det finns en tid som hon levde och det ska vi minnas, säger Thorleif Torstensson.

Ceremonin fortsatte senare med ytterligare duetter av Robert Wells och Tove Jaarnek, som bland annat framförde "Over the rainbow".

En av gästerna, the Boppers Peter Jezewski minns Carina Jarneek.

– Hon var levnadsglad och positiv kvinna. Och en väldigt duktig sångerska som hade mycket kvar att ge, säger han.

Artisten Susie Päivärinta berättade att hon och Jarneek ville göra en countryplatta ihop. Och att hon minns låtarna och musiken.

– Jag tycker att hon var en väldigt färgstark person. Vi var vänner och syntes ibland på scen när vi spelade ihop. Jag har ljusa minnen av henne, säger hon.

Drabbades av hjärnblödning

Jaarnek drabbades av hjärnblödning och avled den 17 januari, endast 53 år gammal.

Hon fördes till Södersjukhuset, men hennes liv gick inte att rädda. Maken Niels Kvistborg förklarade att dödsfallet kom helt utan förvarning. Efter begravningen förklarade hur det var självklart för Robert Wells att medverka när han blev tillfrågad.

– Spontant sa han "absolut", säger Kvistborg.

Han berättade också om situationen då det blev uppenbart att hustruns liv inte skulle gå att rädda.

– Jag tror att det är dagen då Carina gick bort jag har de starkaste minnena av. För det är de våldsamma minnena. De etsar sig fast. På en sekund var ett liv släckt, sa han.

Debuterade som tolvåring

Carina Jaarnek debuterade som tolvåring i tv-programmet ”Nygammalt” och då som solist i gruppen Frösöflickorna. Senare i karriären har hon sjungit i bland annat Bosse Påhlssons orkester. 1989 blev hon Sveriges första kapellmästare.

Två gånger har hon medverkat i Melodifestivalen, först 1994 och senast 2002. Flera av hennes låtar har placerat sig på Svensktoppen.

2005 gjorde hon plattan ”En hyllning till Elvis” i Memphis, Tennessee där hon samarbetade med några av Elvis Presleys tidigare musiker.

Begravningen avrundades med ”Over the rainbow” där Towe Jaarnek stod för sång. Robert Wells spelade också ett flertal instrumentala Elvis-låtar, bland annat ”I can't help falling in love with you”.

Publisert: