Jonas Jonasson

Skäringer tvingades tacka nej – då hoppar Niavarni in i ”Hundraåringen”

Av: 

Joni Nykänen

Louise Åström

NÖJE

Nöjesbladet avslöjar: Skäringer: ”Sorgligt att inte kunna vara med”

Mia Skäringer ut och Shima Niavarani in.

En sjukskrivning stoppar Skäringer från att medverka i ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”.

– Sorgligt att inte kunna vara med, säger Mia Skäringer till Nöjesbladet.

Felix Herngrens storfilm ”Hundraåringen” gjorde som bekant stor succé världen över när den kom 2013. Den blev till och med Oscarsnominerad.

Nu börjar uppföljaren ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” hitta sin form, och Allan Karlsson (Robert Gustafsson) är på nya äventyr. I en originalhistoria som inte har en litterär förlaga.

En av delarna i framgångssagan var Mia Skäringer som gjorde en stor roll. Men hon kommer inte att medverka i uppföljaren.

– Mia Skäringer har varit sjukskriven och tackade därför nej till ”Hundraettåringen”. Då blev rollfiguren Benny blixtförälskad i Shima Niavaranis karaktär, säger Jonasson.

”Sorgligt att inte kunna vara med”

Anledningen till Skäringers sjukskrivning är att hon behöver en paus.
– Jag är sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Sorgligt att inte kunna vara med. Men så välbehövligt med återhämtning och vila. Kul att det blir en tvåa, säger hon till Nöjesbladet.

Mia berättar att hon givit sig själv ett löfte.

– Jag tackade nej till rollen för att jag behövde vara ledig och hemma med min familj. Har lovat mig själv på heder och samvete att verkligen ta det lugnt ett halvår. Det har jag gjort nu. Jag har inte kompromissat med något. Sorgligt med hundraåringen men det går inte att vara hemma och borta samtidigt, säger hon.

”En egen karaktär”

Shima Niavarani, som har kunnat ses i bland annat ”Boy machine”, ”30 grader i februari”, ”Allt faller” och flera hyllade scenshower.

Jonasson poängterar att Niavaranis rollfigur är en av de som bär upp berättelsen i filmen.

– Det är en stor roll. Benny blev förälskad i henne. Det är egentligen inte så att hon är med istället för Mia Skäringer. Hon är verkligen en egen karaktär, säger Jonas Jonasson.

Jonasson vill inte gå in i detalj på hur denna komiska rollfigur kommer att vara.

– Man får helt enkelt avnjuta henne och hennes humor när man ser filmen, säger Jonasson.

Hur känner du kring ”Hundraettåringen”? Blir det bra?

– Väldigt mycket känner jag genom min vän Felix som är förtjust. Och alla inspelningar är gjorda. Felix är bubblande nöjd och då är jag nöjd också. Jag litar på hans omdöme, säger Jonasson.

Jonasson har varit bollplank i manusarbetet tillsammans med Måns Herngren, och i viss mån Robert Gustafsson. Men det är Felix Herngren och Hans Ingemansson som främst stått för manus, förklarar Jonasson.

Går Allan Karlssons karaktärsutveckling i den riktning som du har velat?

– Ja, i den utsträckning som Allan Karlsson utvecklats. Ett karaktärsdrag hos honom är att han har varit "same, same" de senaste 75 åren. Det är en konstart i sig att vara coolt tillbakadragen och avslappnad inför varje situation, säger Jonas Jonasson.

Ska skriva ny roman

Jonasson har sin nästa roman "författad i huvudet". Han ska börja skriva ner den under hösten.

– Det ska bli jättekul att börja skriva igen. Det är något helt nytt. Men jag har etablerat ett mönster för mig själv med mina romaner så här långt. Att det är en mental och fysisk resa genom livet. Och så blir det även i den fjärde romanen, säger Jonasson.

Han gläds också åt framgångarna som romanen ”Mördar-Anders och hans vänner” har haft utomlands. Jonasson har ännu ingen titel på det ännu oskrivna verket.

”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” sågs av två miljoner biobesökare i Norden och är den hittills mest inkomstbringande svenska biofilmen. Uppföljaren har premiär på juldagen i år.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Jonas Jonasson

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Jonasson

Shima Niavarani

Mia Skäringer Lázár

Felix Herngren

Måns Herngren

Robert Gustafsson

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann