"Vi är inte helt jävla bortkomna"

NÖJE

Filip & Fredrik på besök i Cannes för att prata om "Tårtgeneralen"

1 av 3 | Foto: Jan-Olov Andersson
Filip och Fredrik i Cannes

CANNES. Filip & Fredrik gör en blixtvisit till filmfestivalen för att prata om sin debutfilm ”Tårtgeneralen”.

Det är väl bara de som på väg till mötet med svenska pressen, själva kan riva av en intervju med Pamela Andersson.

– Vi skulle ha träffat henne i 30 minuter i lugn och ro, men vi fick tio minuter med 50 paparazzifotografer i bakgrunden, säger Filip Hammar.

Intervjun var för tv-serien ”Jorden runt på 6 steg” som de just håller på att spela in en ny säsong av. På tio dagar har de besökt Singapore, Vietnam, Tokyo, Prag, Madagaskar och olika ställen i USA. På söndagsmorgonen åker Filip Hammar hem till Los Angeles igen.

Men det är långfilmen ”Tårtgeneralen” de är här för att prata om.Deras regidebut som bygger på egna boken om Hasse Petersson, mannen som bestämde sig för att sätta Köping på kartan när Jan Guillou i SVT:s Rekordmagazinet 1984 utsåg staden till tråkigast i landet. Hasse Petersson var nyinflyttad, skuldsatt, kanske alkoholist, med många äktenskap och förlovningar bakom sig. Han såg till att bygga världens längsta smörgåstårta. Och mycket annat galet hände också.

Huvudpersonen, som dog för några år sedan, spelas av Robert Gustafsson.

35 miljoner i budget. En av Sveriges största stjärnor. Och två debutanter i registolarna… hur ska det gå?

– När vi gjorde en pilotfilm på två dagar, var vi som ett slags uselt jävla Coen-bröderna-par, säger Fredrik Wikingsson.

– Men vi är inte helt jävla bortkomna. Även om vi har haft inslagsproducenter, har vi ju regisserat tv i många år, vi har varit de som bestämt i slutändan, säger Filip Hammar.

– Vi skickade boken till Robert Gustafsson, han blev så jävla förtjust i den. Nu har vi haft möten med honom i säkert 40–50 timmar. Jag hyste stor respekt för honom innan, men vilken enormt skicklig yrkesman han är, säger Filip.

Inspelningen äger rum nästa år, för Robert Gustafsson har fullt upp med andra projekt i sommar och höst.

– Nu vet vi att filmen blir av, då kan vi göra manuset 300 procent bättre, säger Fredrik.

Vad tycker ni om filmfestivalen i Cannes?

– Det här är sinnebilden för glamour. Julia Roberts, George Clooney och Steven Spielberg är här. Man kan inte störa sig så mycket på att Spielberg-premiären spärrar av gatan, det här är ju sinnebilden av glamour, säger Fredrik.