Alex Schulman: ”Mamma tittade bara på när jag fick smisk”

NÖJE

Var ständigt rädd för att hon skulle lämna honom

1 av 4 | Foto: Alex Schulman.

Alex Schulmans senaste roman ”Glöm mig” handlar om saknaden efter mamma.

Hon dog i februari förra året – men försvann långt innan dess, berättar han i en intervju med tidningen Café.

– Jag hade en mamma en gång, i en barndom som var väldigt ljus, säger han.

Foto: Berättar i tidningen Café.

Alex Schulmans mamma Lisette Schulman är huvudperson i hans senaste bok ”Glöm mig”. Men den handlar inte bara om sorgen efter hennes död förra året. Det handlar om saknaden efter en mamma som fanns en gång. För längesedan.

– Jag hade en mamma en gång, i en barndom som var väldigt ljus. Jag minns att jag väljer min mamma före min pappa. Min riktiga mamma. Det är ett sökande efter den tidens mamma, hon som på sätt och vis bara fanns i fem–sex år, säger han i en lång intervju med tidningen Café.

Trodde att hon skulle lämna honom

Han säger att han känner att han förlorade sin riktiga mamma när han började känna att hon skulle lämna familjen när som helst.

Alex Schulman minns speciellt en incident, berättar han i intervjun. Det började brinna på bordet i köket och hans mamma sprang ned för trappan för att hämta en filt. Men hans egen tanke var ”nu sticker hon”. Han lämnade sina bröder och sprang efter i panik.

– Jag blir ställd när hon springer tillbaka upp. ”Jaha, vi ska inte sticka?” Och sen kastar hon filten på bordet. Att jag hade en bild av att min mamma kunde göra så. Det säger någonting. Det är en väldigt osäker barndom, eller hur? När som helst kan hon bara sticka, säger Alex Schulman till Café.

”Hon sanktionerade smisket”

I föreställningen ”Älska mig” berättade Alex Schulman om när hans rosenrasande pappa släpade ut honom ur en bil och lämnade honom på en åker.

För Café berättar han att det fanns en till person i bilen.

– Mamma var ju där också. I bilen. Varför sa hon ingenting? Min pappa var ju kolerisk men hon var bara tyst. Hon var alltid bara tyst. Och hon tittade bara på när jag fick smisk. Tyst. Hon sanktionerade smisket. Det var det värsta. Hon stod där tyst och bara lät det hända, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM