Josefins sång och skådespel fick oss alla att känna

Jens Peterson om Josefin Nilssons mångsidiga karriär

1 av 20

När Josefin Nilsson sjöng stannade man upp.

Hennes speciella stämma var en av bitarna som gjorde Ainbusk till en unik grupp. Björn och Benny skrev sånger åt henne och hon imponerade i musikalen ”Chess” på svenska.

På bio blev hon Eva med svenska folket i en av de roligaste romantiska komedierna.

Vi var många som fastnade för Ainbusk Singers för 30 år sedan. Först uppträdde de fyra hemma på Gotland, sedan fick de publik i Stockholm och resten av Sverige. Sångerna ”Lassie” och ”Älska mej” var Svensktoppsfavoriter i början av 1990-talet. Benny Andersson skrev musiken till de två låtarna, Marie Nilsson texterna.

Det var Marie som skrev det mesta i föreställningarna som Ainbusk gjorde, medan lillasyster Josefin hade den mest utpräglade rösten. Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson var de två andra medlemmarna - alla fyra betydde mycket för gruppens framgångar och speciella sound. Det blev många föreställnigar tillsammans, med gruppens vemodig mix av humor och allvar.

Deras scenshower hette saker som ”Raka lakan”, ”Händerna på täcket”, ”Tabu”, ”Greatest tits”, ”Drak-Ullas döttrar” på Finnboda varf och ”More amore”. ”Lammsång i vargtimmen”.

Regnade priser över gruppen

De fick Povel Ramels ”Karamelodiktstipendium” redan 1988. Pris till Tage Danielssons minne. Josefin Nilsson fick Ulla Billquist-stipendiet. Spelade med de största.

Benny Andersson arbetade med Josefin Nilssons första soloalbum ”Shapes” 1993, som han och Björn Ulvaeus skrev sångerna till. Bland annat singlarna ”Surprise, surprise” och ”Heaven and hell”.

När det sedan var dags för Björn och Bennys musikal ”Chess” på svenska 2002 fick Josefin Nilsson rollen som Svetlana, mot Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Anders Ekborg. Rollen byggdes ut jämfört med den engelska versionen, och Josefin Nilsson sjöng fantastiskt fint den nyskrivna ”Vem är jag”, med doft av rysk folkton. En annan höjdpunkt i den femplusuppsättningen var duetten ”Jag vet vad han vill” med Helen Sjöholm och Josefin Nilsson.

Hennes Svetlana var en känslostark upplevelse som talade med temperamentsfull gotländska. Ainbusk, eller enbuskarna som vi säger på andra dialekter, var alltid stolta över sitt hemlandskap.

Stark skådespelare och musiker

Ainbusks föreställningar varvade sångnummer med sketcher. Josefin Nilsson fortsatte skådespelandet på filmduken. Hon var Eva i romantiska komedin ”Adam och Eva” mot Björn Kjellman. Det var hennes filmdebut. Regissörerna Hannes Holm och Måns Herngren hade precis som många andra sett Josefin Nilsson som kraftpaket på scen och trodde hon skulle kunna agera framför kameran också.

Det kunde hon.

Josefin Nilssons varma utstrålning och samspelet med Björn Kjellmans ålderskrisande Adam gjorde kärlekshistorien gripande.

Hon var sedan med även i komedin ”Det blir aldrig som man tänkt sig”, av samma upphovsmän. Där spelar hon syster till Marie Richardson och Cecilia Frode. En film med skarpa iakttagelser och gehör för sin samtid, med Gösta Ekman och Bibi Andersson i rollistan. Ännu en publikframgång på bio.

Berörande inlevelse

Ainbusk gjorde också en fin julskiva vid den perioden, ”I midvintertid: En jul på Gotland”, där Håkan Hemlin och Josefin Nilsson sjöng ”En julsaga” (”Fairytale of New York”) som duett. Än en gång berörande inlevelse.

Efter Melodifestivalen 2008 följde några år av tystnad och återhämtning.

2015 kom en nystart, med Visby som bas. Josefin Nilsson och storasyster Marie Nilsson Lind satte tillsammans upp föreställningen ”Systrarna sisters”. Tillbaka på Gotland, tillbaka där allt började, på ön där pappa Allan Nilsson en gång var revyartist. Nu scenshow byggd på systrarnas mogna texter och sånger om erfarenheter som livet gett. Musik av Bob Dylan, Benny Andersson, Jaques Brel, men också sådant de skrivit själva.

Fick oss alla att känna

Om kärlek och längtan, om ensamhet och livskriser, men också lycka. Alla föreställningarna på länsteatern på Gotland blev fullsatta. Det fanns planer på att fortsätta framgången och sätta upp ”Systrarna sisters” i Stockholm i höst.

Josefin Nilsson är borta. Kvar finns skivorna, filmerna, minnena; en säregen röst som svämmade över av passion. En artist som hade nära till känslorna och fick oss alla att känna.

avJens Peterson