Underbara hyllningen till Lill-Babs i ”Allsång på Skansen”

avMathilde Albinsson

1 av 3 | Foto: SVT

Barbro ”Lill-Babs” Svensson fick en särskild plats i tisdagens ”Allsång på Skansen”.

Nanne Grönvall tog tillfället i akt att framföra ett viktigt budskap.

– Det var min bikinidebut på scenen. Jag är 56 år gammal! Det finns någon känsla av att äldre kvinnor inte ska visa sig, men det här var Lill-Babs: Att vi alla duger som vi är, säger hon till Nöjesbladet.

Nanne Grönvall, Sarah Dawn Finer, Petra Marklund, Towa Carson, Ann-Louise Hansson och Siw Malmkvist avrundade tisdagens ”Allsång på Skansen” med en kärleksfull hyllning till Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

En tagen Sanna Nielsen pratade varmt om Lill-Babs innan artistkollegorna tog vid på scenen. De levererade en hitkavalkad med låtar som ”Klas Göran”, ”En tuff brud i lyxförpackning” och ”Itsy bitsy”.

Den sistnämnda framförde Nanne Grönvall – och bjöd samtidigt på en budskapstung bikinikupp.

– Det var min bikinidebut på scenen. Jag är 56 år gammal!, säger artisten och skrattar stort.

Hon dök upp på scenen med ett turkost badlakan virat om kroppen. Men badlakanet tappade hon – och Nanne Grönvall fortsatte sjunga i prickig bikini, medan hon drog i den fiffiga överdelen som snabbt förvandlades till en rosa miniklänning.

”Rätt tillfälle att göra ett statement”

– Jag ville få fram humor också. Lill-Babs är ju väldigt mycket humor och skratt och glädje, men hon står även för allas lika värde och att du duger som du är, oavsett ålder eller utseende. Det finns någon känsla av att äldre kvinnor inte ska visa sig. Så det var dags nu. Det här var rätt tillfälle att göra ett statement. Det här var Lill-Babs: Att vi alla duger som vi är.

Idén kom till henne när Nanne funderade på hur hon skulle framföra låten.

– Jag ville få in både humorn och budskapet, göra det lite lekfullt. Det var väldigt speciellt att få göra den här hyllningen till Lill-Babs. Det betydde väldigt mycket för mig, både som artist och privat. Jag älskar denna kvinna, säger hon.

Lill-Babs dog i april, 80 år gammal. För SVT var det en självklarhet att tillägna en del av programmet den folkkära artisten.

SVT: ”Självklarhet att hylla allas vår Lill-Babs”

– Lill-Babs ligger oss alla varmt om hjärtat. Hon har varit här så många gånger så hon känns som en del av ”Allsången”. Hon är dessutom en stor ikon och som vi alla, även vi som jobbar på scen och bakom scen, har en länk till. Det kändes som en självklarhet att hyllas allas vår Lill-Babs, och det kändes rätt att göra det så tidigt som möjligt i säsongen, säger Vera Prada, producent, och som själv dansade bakom Lill-Babs på allsångsscenen när hon framför ett 1960-talsmedley 2016.

I slutet av maj hölls en minnesgudstjänst för Lill-Babs, som direktsändes från Storkyrkan i Stockholm. Nanne Grönvall, som drabbades av en utmattningskollaps 2016, uppträdde på minnesgudstjänsten. Men framträdandet i ”Allsång på Skansen” var årets första framträdande på en musikscen.

”En jäkla smäll”

– Jag jobbar försiktigt. Jag jobbar några veckor, tar ledigt några veckor, jobbar några veckor och tar ledigt igen. Det går att lära gamla hundar att sitta. Det är bara synd att det ska krävas en sådan jäkla smäll, som det nu blev, men det kommer någonting bra ur det här. Nu tvingas jag förändra någonting. Jag tar tillbaka på varje dag och det är fantastiskt. Det är kul att jobba, men plötsligt har jag insett att jag verkligen är ledig, när jag är ledig. Det var jag aldrig förr. Då multitaskade jag med tio saker samtidigt.

I höst spelar hon i musikalen ”Annie”, som har premiär den 30 november på Nöjesteatern i Malmö.

– Jag har aldrig jobbat såhär lite i hela mitt liv. Det är jättekul att komma ut och möta publiken och däremellan är jag hemma med familjen. Det är jättemysigt.