Mejla

Markus Larsson

Detta är det fånigaste och största mysteriet med ”The last Jedi”

NÖJE

Det finns inga perfekta ”Star wars”-filmer.

”The last Jedi” är inget undantag.

Och den innehåller ett stort och obegripligt mysterium.

Captain Phasma.

Kommer ni ihåg henne? Bra, alltid något.

Manusförfattarna bakom den nya totalrenoveringen av filmsagan verkar ha glömt bort sin finaste Stormtrooper.


När första trailern till ”The Force awakens” släpptes var det just Phasma som stal uppmärksamheten. På galaxens största catwalk hade hon den coolaste rustningen och looken sedan Boba Fett.

Hon fick åtminstone en Stormtrooper, sagans märkligt inkompetenta kanonmat, att se hård och tuff ut.

Det blev inte sämre av att Captain Phasma spelas av Gwendoline Christie som, tack vare Brienne of Tarth, har en stor roll i ”Game of thrones”.

Men om jag var medlem i stormtruppernas fackförbund skulle jag ha anmält arbetsgivaren för kontraktsbrott och utebliven arbetstid. Med tanke på hur litet utrymme Phasma hittills har fått i rymdoperan skulle filmserien kunna anklagas för falsk marknadsföring.


I ”The force awakens” var Captain Phasma ungefär lika tongivande som Greedo, den gröna snorkeln som Han Solo fimpade 1977. Och det här är ingen spoiler – i ”The last Jedi” hade hon lika gärna ha kunnat stanna kvar i logen och spelat plockepinn.

Tack vare sin Shakespeare-laddade handling och överlägsna regi kommer nog ”Rymdimperiet slår tillbaka” alltid att vara sagans bästa film.

Men den pågående systemuppdateringen av George Lucas imperium får samtidigt originaltrilogin att kännas som en skolteater med Mupparna, inspelad i en galax långt, långt härifrån. Rent visuellt är det som att ställa en legobil (”A new hope”) bredvid en Tesla (”The last Jedi”).


De nya filmerna anstränger sig också för att spegla samtiden bättre i rollbesättningen. Den är, som sig bör, mer mångkulturell.

Och i centrum får en kvinnlig hjälte vara den goda kraftens mäktigaste Jedi. Rey är ett bad ass som får det förgångna, det vill säga Han Solo och Luke Skywalker, att blekna.

I 2000-talets version av ”Star wars” vinner pk-maffian över världsbilden som sprids av reaktionära näthatare. Det är en global blockbuster där inte bara vita västerlänningar och killar ska kunna identifiera sig med karaktärerna.

Därför blir behandlingen av Captain Phasma ännu underligare.

Vi kan sitta och diskutera poängen med Benicio Del Toros kodknäckare tills MeToo-rörelsen välter Donald Trump. Men det är ännu svårare att begripa varför de nya filmerna slarvar bort en av de bästa skurkarna.

I ”The last Jedi” hade Captain Phasma lika gärna kunnat vara en beväpnad äggkopp.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket pengar drar Star Wars in

ÄMNEN I ARTIKELN

Star wars