’Skäggiga damen ska stoppas i Eurovision’

avTorbjörn Ek

Ryssland och Vitryssland startar kampanj mot bidraget

1 av 3 | Foto: ORF
SKÄGG OCH LÅNGKLÄNNIG Österrikes Conchita Wurst har redan provocerat flera länder att starta en namninsamling mot henne.

Hennes namn betyder ”lilla vaginan” och ”snopp”.

Namninsamlingar har startats i Ryssland och Vitryssland för att stoppa hennes medverkan i Eurovision.

- Jag skapade den här skäggiga damen för att visa att man kan uppnå vad som helst oavsett hur man ser ut, säger Conchita Wurst.

Hon är årets mest kontroversiella deltagare i Eurovision Song Contest.

Artisten heter egentligen Tom Neuwirth, 25, som i Eurovision hela tiden framträder som sitt alterego, den skäggiga damen Conchita Wurst.

Och det är kombinationen av skägg och klänning som väckt så mycket uppmärksamhet att det startats namninsamlingar i bland annat Ryssland och Vitryssland för att stoppa Österrikes artist från årets tävling.

- Det påverkar mig inte. För om det bara handlar om mig så kan jag ta det, jag är hårdhudad. Men det här visar mig att mänskliga rättigheter tydligen inte är allmänt förekommande på 2000-talet. Det är urlöjligt. Jag har inte ens ord för det, säger hon till Nöjesbladet.

Slang för könsord

I går stod hon på scenen i Köpenhamn och repeterade sitt tävlingsbidrag ”Rise like a phoenix”, en pampig ballad om att stå stark genom svåra perioder i livet. Samtidigt är hennes artistnamn slang för ”lilla vaginan” respektive ”snopp”.

- Ja, jag vet. Många frågar varför jag har ett komiskt namn men ett sånt allvarligt budskap. Men jag är inte bara allvarlig, jag är kul också och vill ha ett fabulöst roligt liv, så tycker jag att alla ska tänka, säger Conchita Wurst.

Så fick Conchita Wurst sitt namn

- Jag frågade en vän som kommer från Kuba vad man kallar en sexig latina som alla vill ligga med. Hon sa Conchita. Och Wurst använder vi på tyska som ett ord för ”oviktigt” eller ”spelar ingen roll” och det passar bra med vad jag vill säga.

Men det är dubbelt också, båda är ord för könsorgan?

- Ja, det vet jag så klart, säger hon och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM