Mejla

Jan-Olov Andersson

En härlig genomgång av Bosse Parneviks fantastiska karriär

Publicerad:

För yngre generationer som följer TV3-serien, är han kanske främst Parnevik-familjens pappa, svärfar och morfar.

Säsongsavslutningen av ”Stjärnorna på slottet” blev en härlig hyllning till Bosse Parnevik.

Vi fick se många exempel på varför han under drygt 40 år var en av landets mest populära underhållare.

Slut i rutan för den här gången för fem stjärnor som ätit, druckit, lekt och berättat för varandra om sina liv.

Det har varit en bra omgång. Inga bråk, utan trivsam stämning och starka berättelser.

Bosse Parneviks program liknade inget annat i programserien.

Där fanns förvisso de vanliga inslagen. Barndomen och uppväxten. Här med det oväntade inslaget att det så smånignom visade sig att han hade en annan biologisk pappa än han trodde. Och att han hade både en lovande friidrottskarriär och var utbildad gymnastikdirektör innan han blev uppslukad av att stå på en scen.

Mötet med den stora kärleken, som han nu varit gift med i 53 år, även om det krävdes en tidig paus i förhållandet för att han skulle förstå vem han hörde ihop med.

En mycket kort romans, typ en tågresa, med Monica Zetterlund (1937-2005). Fanns inte med i hennes självbiografi, om jag minns rätt.
Och så den fantastiska karriären. Hans mästerliga komiska imitationer som under drygt 40 år fick folk att skratta åt scenföreställningar och tv-program.

Olof Palme (1927-1986) som tyckte att det fanns en mänsklig värme när Parnevik imiterade honom, trots att han sannolikt inte var elakare mot någon annan politiker än Palme.

Men det som skilde avsnittet från alla andra i programserien, var att vi bjöds på så många härliga exempel från Bosse Parneviks karriär. Fast… hur skulle annars de som inte varit med om hela resan, kunna först hur lik han var de han imiterade, både till utseendet och rösten.

Alltihop berättat med en härlig glimt i öganen. Och det blev lite känslomässigt några gånger, när Parnevik tog upp publikens spontana reaktioner och hur han helt tappade lusten att skoja om politik när Olof Palme sköts. Då tog han ledigt ett halvår.

Jag gillar ”Parneviks” i TV 3. Men med tanke på hur grymt underhållande deras pappa, svärfar och morfar är, är det tjänstefel att de inte har skickat honom att hälsa på de nära och kära lite oftare.

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE