– Jag tyckte inte om att le

Av: Johanna Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Paul Potts om nya tänderna, julresan och sin tumör

Smajl Leendet är nytt. Men talanden densamma. Paul Potts har tagit världen med storm.
Foto: AP, Jerker Ivarsson
Smajl Leendet är nytt. Men talanden densamma. Paul Potts har tagit världen med storm.

Han har fått allt.

Men unnar sig lite.

Världens vanligaste tenor heter Paul Potts.

Hans revansch har undgått få. Från okänd mobiltelefonförsäljare i en billig kostym till platinasäljande operasångare och miljonär. Men trots segern i brittiska ”Talang” och ett skivkontrakt värt 14 miljoner kronor vägrar Paul Potts, 36, att förändra sitt liv.

Han har samma bil, bor i samma trerumshus i bruksorten Port Talbot i Wales, och har samma vänner. Efter en stunds tystnad berättar han om vad han unnat sig: en julresa tillsammans med frun till alla britters favoritresmål – Kanarieöarna.

– Lite sol och julfirande. Det ska bli skönt att bara ta det lugnt tillsammans med frun, säger Paul Potts på sävlig engelska till Aftonbladet. Han är i Sverige för sitt första tv-framträdande.

Tog ledigt från jobbet

Från jobbet som mobiltelefonförsäljare är han bara tjänstledig. I december måste han bestämma sig om han ska säga upp sig eller gå tillbaka till jobbet.

– Det verkar väl som att jag kommer att sluta.

Paul Potts är nog den enda i världen som hyser några tvivel om det. De senaste fyra månaderna har han turnerat i Australien, Nya Zeeland, USA och stora delar av Europa.

Hans debutskiva ”One chance” har sålt platina i Sverige och legat etta på försäljningslistor över hela världen. En ytterligare skiva är planerad. Han har varit hemma sammanlagt två veckor under de senaste fyra månaderna.

Vad saknar du från ditt ”gamla liv”?

– Det skulle vara kompisarna. Men jag har faktiskt träffat min fru mer de senaste månaderna än när jag jobbade. Hon jobbade i veckan och jag på helgen. Nu har hon följt med på flera av mina resor.

Skivkontraktet har också gjort att han kunnat betala av sina skulder på hundratusentals kronor. De fick han när han efter två olyckor och en tumöroperation var sjukskriven i flera år.

Stående ovationer

Av en slump hittades en tio centimeter stor tumör vid bukspottkörteln under en blindtarmsoperation. Först efter en månad fick Paul veta att tumören varit godartad. I går sjöng han i Globen på Rosa bandet-galan till stöd för bröstcancerforskning. Han fick stående ovationer av den svenska publiken.

– Det kändes helt underbart. Jag vill göra allt jag kan för att hjälpa cancerdrabbade och deras anhöriga. Jag hade tur och är väldigt tacksam för det. Men en av min frus nära släktingar gick bort i cancer precis innan jag var med i brittiska ”Talang”.

En sak har Paul Potts förändrat. Borta är den halva tanden och det sneda leendet. Han har köpt sig ett nytt leende.

– Jag tyckte inte om att le innan. Men det känns konstigt. Jag har levt med det så länge, det var en del av mig, säger han.

Turnédatum i Sverige

22 maj Solnahallen i Stockholm 23 maj Isstadion i Malmö 24 maj Lisebergshallen i Göteborg

Fakta: Paul Potts

Namn: Paul Potts. Ålder: 36. Bor: Port Talbot i Wales. Yrke: Då, mobiltelefonförsäljare. Nu, popoperasångare. Familj: Frun Julie-Ann, föräldrarna Roland, busschaufför, och Yvonne, kassörska, två bröder och en syster. Inkomst: Skivkontrakt värt 14 miljoner, har sålt över platina i Sverige. Aktuell: Uppträdde i går på Rosa bandet-galan, signerar skivor på Åhlens city i Stockholm klockan 17 i dag.

Publicerad: