Stolt över sin slöja

Av: Nina Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Mejsa följer trenderna från topp till tå

– Jag vill att folk ska se att jag är en ung, stolt och moderna muslimsk kvinna, säger Mejsa Chaaraoui, 27 år, som arbetar med slöjuppsättningar.

En trendig slöjbärare helt enkelt.

Mejsa Chaaraoui
Foto: Lina Boström-Einarsson
Mejsa Chaaraoui

– Vilken ska jag ha? undrar Mejsa och gräver i sina kassar, lila, gula, gråa, prickiga, röda, silvriga, massor av sjalar i olika färger, former och mönster. Att välja slöjan på morgonen kan ta sin tid.

Mejsa Chaaraoui kom till Sverige från Libanon när hon var 14 år, men det var inte förrän hon började läsa konstvetenskap på Stockholms Universitet som hon började använda slöja.

– Jag tyckte det var fint helt enkelt, från början hade det inget med religion att göra. Jag var ingen praktiserande muslim, det var ingen som sa till mig att bära slöja utan det var mer som en utmaning eller ett kall, berättar Mejsa.

Ville vara en modern muslim

Hon ville visa omvärlden att även en muslimsk kvinna kan vara moderna, snygg och att man kan bära slöja utan att vara kuvad.

– Jag tog det på största allvar att verkligen sticka ut och visa på olika sätt att bära slöja, med tiden vaknade också mitt intresse för islam, så nu är slöjan mer än bara en snygg huvudbonad.

Numera arbetar Mejsa som makeup-artist och gör slöjuppsättningar på beställning. Det blir ofta till bröllop och större fester där hon klär upp kvinnan i en fin slöjkreation som synkar med bröllopsklänningen.

Men det har inte varit helt enkelt, många konservativa muslimer anser att Mejsas slöjor med smycken, färg och lekfullhet är fel, samtidigt tycker en del svenskar att hon är en kuvad kvinna som gör som männen säger.

– Ibland ropar folk "jävla terrorist" efter mig, och det är ju inte så roligt. Då försöker jag tala med dom och förklara, men de allra flesta reaktioner är bara positiva och jag får också mycket komplimanger, säger hon.

Styrkan sitter i ögonen

Det finns olika sätt att bära slöja, allt från att täcka hela ansiktet och bara låta ögonen synas till mer moderna stilar. Men huvudreglerna är tydliga, täck håret, täck halsen och visa så lite hud som möjligt.

– Det är lite komiskt, för enligt islam använder vi sjal för att inte sticka ut och synas, men i Sverige sticker vi ut bara för att vi bär slöja, säger Mejsa och skrattar åt ironin.

Att hon skulle bära slöja enbart för att hennes man vill det viftar hon bort.

– Jag bär slöja för jag vill att folk ska se styrkan i mina ögon, att jag är stolt muslim och en modern kvinna. Min man ska bara vara glad att jag bär slöja över huvud taget, säger Mejsa med en bestämd min.

Foto: Lina Boström-Einarsson

Lila, grått och gult, hetaste trendfärgerna i höst är också Mejsas favoritfärger just nu!

Makeupartisten Mejsa Chaaraouis 5 bästa tips för dig som vill bära slöja

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN