Mejla

Fredrik Virtanen

SVT fullkomligt ägde hela nöjesåret 2012

Publicerad:
Simon J Berger är ”årets babe” enligt Fredrik Virtanen.
Simon J Berger är ”årets babe” enligt Fredrik Virtanen.

■ ■ Lotta Lundgren, Loreen, Jonas gardell, hanna Hellquist, ”Homeland”, vera Vitali, Fredrik Lindström, Petra Mede, ”Sherlock”...

■ ■ Det här är ju pinsamt men – SVT fullständigt ägde 2012.

■ ■ Här är resten av (förra måndagen var det ) det bästa från nöjesåret 2012, som jag ser det.

BABE. Simon J Berger, skådespel­are. Briljerade som den ljuvlige party­bögen Paul i ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

TV-ÖGONBLICK. Lars von Trier i ”Bergmans video” på SVT. Den danske dåren! Det var fullkomlig magi när han fantiserade om hur Ingmar Bergman ”onanerade som en sindssyk” i sitt tempel på Fårö. Sedan spekulerade han om storleken på Bergmans sädesblåsa, ett ord han var mycket noga med skulle förstås av den svenska tv-publiken. Så roligt. Sam­tidigt var det mycket tydligt att han ”äls­kade det gamle svinet”.

TV-SERIER. ”Homeland” (SVT), ”The newsroom” (CMore), ”Girls” (CMore), ”Political animals” (Kanal 9), ”Boss” (SVT). Det luktar faktiskt som att 00-talets tv-dramaguldålder är på väg tillbaka.

FILMER. ”Skyfall”, ”Berättelsen om Pi”, ”Dark knight rises”, ”The descendants”, ”Dom över död man”, ”The artist”, ”Järn­ladyn”, ”Hassel – privatspan­arna”. Det var allt. Jag var pappaledig mer än halva året, såg för­­visso minst 15 nya filmer till, men ingen värd att nämna i detta flotta sammanhang. Inte ens ”Bedragaren” med den gamle silverräven Richard Gere. Fast ok: Hanekes ”Amour” var bra, för att vara den vämjelige torrisen Haneke.

MINI-TV-SERIE. ”Sherlock”, SVT. herregud vilket slut! Minns ni? Sherlock Holmes dog, precis som i sir Arthur Conan Doyles originalbok, och nästa år får vi (väl?) äntligen veta hur i hela friden Sherlock överlevde. Eller om de låtsas som att det regnar.

TV-DRAMA I. ”Torka aldrig tårar utan handskar”, SVT. Jonas Gardells gripande, rörande och faktiskt roliga tv-serie om aids på 80-talet måste räknas till en av de bästa svenska mini-tv-serierna någonsin, i klass med ”Lasermannen”.

TV-DRAMA II. ”Hinsehäxan”, SVT. Gripande med en glänsande Vera Vitali i huvudrollen som Lillemor Östlin, den kvinna som suttit längst sammanlagd tid i fängelse i Sverige, över 20 år.

CRIP-TEORI. ”Mot alla odds”, SVT. Funktionshindrade åkte rullstol över savannen. Allt är möjligt.

PUBLIC SERVICE. ”Uppdrag granskning” (en prydnad för grävande svensk journalistik). ”Svenska dialektmysterier” med Fredrik Lindström (språkvetenskapens Ernst Kirchsteiger), ”Plus” (bättre än någonsin, Sverker saknas inte). ”Jakten på det perfekta livet” med Hanna Hellquist och sidekick Linda Hjertén (avsnittet med Bingo Rimér, var magnifikt gnistrigt). ”Högklackat” (med bara ess som Petra Mede, Anna Blomberg,

Rachel Mohlin, Susanne Thorsson och främst av alla: Ing-­Marie Carlsson ”Mimmi i Tre Kronor”). ”Historieätarna” (se nedan). Och ”Babel”, ”Kobra”, ”Tack för musiken” med Niklas Strömstedt. Och den hatälskade ”Melodifestivalen”. SVT är i enorm form, nästan obehagligt hur man utklassar alla reklambaserade tv-kanaler. SVT:s ansvar är enormt.

PROGRAMLEDARE. Lotta Lundgren och Erik Haag i ”Historieätarna”, SVT. Inte riktigt i klass med ”Landet Brunsås”, men den ribban är å andra sidan nästan omöjlig att nå. Och där levde de inte på, typ, endast öl i en vecka.

TV4. Hade problem med det mesta utom de stora helgprogrammen, men även ”X factor” floppade. Självaste stjärnan Lennart Ekdal gick med högburet huvud och enorm ryggrad ut med ett generalangrepp i bransch­tidningen Resumé. Han vill givetvis sin kanal väl. Det vill vi alla. TV4 måste ta sitt publicistiska uppdrag på allvar, inte bara servera ”Sverige mästerkock” (som förvisso var skitbra), repriser av ”House” och ”drama” om Sandhamn. TV4 är viktigt för demokratin.

TV4-SUCCÈ. Men ”Så mycket bättre” var återigen, efter en lätt svacka förra året, formidabel underhållning. TV4:s bästa show någonsin. Mer sådant. Och mer journalistik.

DOKUMENTÄR. ”Palme”. På bio, men också på ... ja såklart, SVT.

MAT-FLOPP. Den såsfixerade stjärnkocken Leif Mannerström åkte ut på en bearnaisesås i ”Kockarnas kamp” på TV4. Som om Per Gessle skulle för­lora en talangjakt på en Kinks-cover.

TV-DRAMA III. ”Strindberg – ett liv”, SVT, söndagar. Per Olov Enquist skrev manus, Thommy Berggren spelade mästerförfattaren som dog för 100 år sedan. Repris från 1985, det var ju Strindbergsår i år

TV-FILM. ”Game change”, C More. HBO-film om presidentvalskampanjen 2008 då Sarah Palin (Julianne Moore) kom från ingenstans och gjorde succé. Men bakom den charmiga fasaden var hon ett totalt haveri. En helt obildad galning har aldrig varit så nära världens viktigaste ämbete. Otroligt.

SMUTS. Jag tvättade inte håret på fyra månader i somras. Bara på skoj, inte för att jag blivit hippie. Jag duschade och badade givetvis, men använde inga produkter. Det var bara jobbigt första veckan. Min frissa häp­nade när jag berättade, hon ansåg att mitt otvättade hår var rent. Jag med. Shampo är en bluff. Let’s go hippie. Gott nytt år!

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN