Ulf Elfvings program skrotas: Många har sagt att det är synd

Den 78-årige radiolegendaren om beskedet: Har fått många förklaringar

Publicerad 2021-01-08

Ulf Elfving.

Sveriges Radio skrotar programmet ”P4 Plus med Ulf Elfving”.

Den 78-årige radiolegendaren har dock inga planer på att dra sig tillbaka.

– Jag tycker inte det finns någon anledning att göra det nu, säger han till Aftonbladet.

Det är över 55 år sedan folkkäre radiolegendaren Ulf Elfving, 78, gjorde sin första sändning och han har dessutom hunnit med över 30 000 intervjuer sedan debuten.

Många förknippar honom med klassiska radioprogram som ”Upp till tretton” och ”Efter tre”. De senaste åren har han lotsat lyssnarna genom ”P4 Plus med Ulf Elfving”, men nu har Sveriges Radio valt att skrota programmet vars sista avsnitt sändes på söndagen. Elfving avslutade alltsammans med orden ”Ingen och ingenting varar för evigt. Inte ens det här programmet som försvinner från och med nu. Vi kanske hörs i andra sammanhang. Tack för många år med världens bästa låtar och världens bästa lyssnare”.

– Jag har fått många förklaringar, det behövs bland annat utrymme för andra program och det ska sparas pengar. Men det här är jag så van vid efter 55 år som frilans på radio, det händer hela tiden att program kommer och går. Det är fullständigt naturligt och det kanske bara är bra eftersom jag är obenägen till förändringar och annars säkert bara hade kört på i gamla hjulspår.

Edward Blom och Ulf Elfving på nyinvigning av Östermalmshallen i Stockholm i början av 2020.

”Det är synd”

– Jag har blivit erbjuden andra program och har spelat in en ny serie program om 60-talet som bland annat kommer innehålla personliga minnen och lite klipp från olika händelser. Tidigare hade jag ju också serien ”Elfving möter” och det kanske också bli några sådana avsnitt under året. Jag har också min matblogg på News55 som det kommer bli betydligt mer att göra med. 

Du har med andra ord inga planer på att dra dig tillbaka?

– Haha, det kanske jag borde göra?

Verkligen inte, det skulle nog göra många deppiga.

– Vad snälla ni är. Det är faktiskt väldigt många som har sagt att det är synd att P4 Plus-programmet försvinner. Men jag har faktiskt planer på att dra mig tillbaka, det har jag haft länge men det ligger en bit fram i tiden. Jag tycker inte det finns någon anledning att göra det nu.

Kungen lyssnade

Vad minns du bäst från dina år i etern?

– Det roligaste har nog varit ”Efter tre”, men idag vet väl inte folk vad det är. Men det var väldigt roligt och journalistiskt sett det mest spänstiga och innehållsrika.

Ulf Elfving är också starkt förknippad med ”Upp till tretton” som gav upphov till klassiska anekdoter och skrönor som när en liten pojke som skulle nämna tre frukter på B till slut vrålade ”Bapelsin då, gubbjävel” och slängde på luren. 

– Det är roligt att kunna gå till historien på något sätt och de där sakerna hänger ju märkligt nog kvar generation efter generation. Det här har jag aldrig berättat, men en gång sa kronprinsessan Victoria att ”pappa brukade berätta de där skrönorna i Upp till tretton för mig” och så undrade hon om de var sanna. Tänk att de har nått hela vägen till kungafamiljen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln