Camilla Kvartoft skippade socker – gick ner tio kilo

Programledaren om träningen och kosten

Camilla Kvartoft.
Camilla Kvartoft.

Camilla Kvartoft har genomgått en stor livsstilsförändring.

Genom att skippa socker har SVT-profilen gått ner tio kilo.

– Det har varit lättare än jag trott. När man skippar socker ett tag har man inte ett lika stort sug efter det, säger hon till Aftonbladet.

I tio års tid har Camilla Kvartoft, 52, varit en av programledarna för SVT:s samhällsmagasin ”Agenda”. Nyligen sändes ”Agenda Special: Coronautfrågningen” då Sveriges strategi diskuterades och under programmet ställdes statsepidemiolog Anders Tegnell, statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren mot väggen.

– Vi valde att granska den strategin som Sverige haft och det som har stuckit ut. Vi tittade också på de åtgärder man har valt och de åtgärder man inte valt att ta till. Det finns ett jätteengagemang i Sverige kring den här frågan och vi fick väldigt mycket reaktioner både innan och efter programmet.

Någon nervositet var det inte tal om för rutinerade Kvartofts del, däremot kan man möjligen skönja en viss prestationsångest.

– Jag känner ju pressen på mig att göra ett bra jobb. Pandemin väcker så starka känslor hos människor vilket inte är så konstigt, förskräckligt många människor har ju dött och man har förlorat anhöriga och har sorg. 

Du avhandlar känsliga ämnen som politik och corona, hur ser det ut i inboxen?

– Det kan vara mycket reaktioner, men det beror förstås på vilket ämne som avhandlas. Ibland kan jag hålla med de som kritiserar och kan känna att jag kanske missade någon följdfråga eller så. Då kan jag gå runt och gräma mig över det. Det är viktigt att lyssna på reaktioner från tittare och även kollegor, man blir bättre av det. Och sen är det ju naturligtvis jättekul med positiv respons.

Om några veckor drar vårens omgång av ”Veckans brott” igång, något Kvartoft verkligen ser fram emot. Något som däremot var lite deppigt var när hon missade den historiska sändningen ”Veckans brott extra: Palmemordet” i juni förra året på grund av en operation. 

– Det var verkligen tråkigt. Men vi kommer nog göra lite om Palme-mordet även i vår, det blev ju så att säga inte löst.

Camilla Kvartoft 2018, innan kostomläggningen.
Camilla Kvartoft 2018, innan kostomläggningen.

Palme-utredningen en besvikelse

Hur reagerade du när Skandiamannen Stig Engström pekades ut som Palmes mördare?

– Det blev lite av ett antiklimax. Palmegruppen presenterade bara sin huvudmisstänkta, men det finns ju inga bevis mot honom. Det blev faktiskt en besvikelse. 

Hur mycket saknar du din tidigare parhäst Leif GW Persson?

– Det är klart jag saknar Leif, det var ju fantastiska år när vi gjorde ”Veckans brott” tillsammans och jag kan verkligen sakna våra samtal i studion, munhuggandet och hans analyser. Men allt har sin tid och det var jätteintensiva år och fantastiska tittarsiffror, men som vi sa då så kanske det är bra att sluta när man är på topp.

– Senast jag pratade med Leif var strax innan jul, vi har ju inte kunnat träffas det senaste året. Men jag har pratat med honom i telefon och även tittat på honom på tv. 

Det känns som du har intensiva arbetsdagar, lyckas du släppa jobbet när du kommer hem? 

– Inför en ”Agenda”-sändning är det svårt, det är väldigt intensivt och det blir som en mental uppladdning från onsdagen då man börjar jobba och fram till söndagens sändning. Men jag brukar åka till stallet och rida, det är väldigt bra sätt för mig att rensa skallen. Jag kan också göra det genom att titta på drama- och kriminalserier. 

Tränar flera dagar i veckan – och drar ner på kött

För ett och ett halvt år sedan gjorde Kvartoft en stor livsstilsförändring som har resulterat i ett hon har tappat drygt tio kilo i vikt. Till stor del handlar det om att hon och en vän beslöt sig för att slopa onödigt socker som bullar, kakor och godis.  

– Jag har alltid tränat mycket, men jag och en kompis konstaterade att det är kosten man måste ändra på om man ska gå ner i vikt. Det räcker inte med att träna. Vi körde igång tillsammans och vägde oss hos varandra en gång i veckan. 

– Jag är lite imponerad över mig själv att jag har lyckats. Jag har egentligen ingen jättebra karaktär och gillar sötsaker och att baka. Det är klart jag äter något gott varje vecka, men på det stora hela har jag rensat bort sådant. 

Får du inga svackor?

– Jag får faktiskt inga jättestora svackor. Det har varit lättare än jag trott. När man skippar socker ett tag har man inte ett lika stort sug efter det. Rent mentalt kan jag sakna kakorna och sockret, men jag har inte samma sug längre.

Kvartoft berättar också att döttrarna har inspirerat henne och maken till att också dra ner på köttkonsumtionen.

– Det blir mycket grönsaker, rotfrukter, bär och linser. Jag har också hållit nere på fettet när det kommer till grädde och smör. 

Hur ser det ut på träningsfronten?

– Jag tränar inte varje dag, men den här veckan har jag sprungit tre gånger, styrketränat en gång och ridit en gång. Sedan blir det massa hundpromenader. Jag brukar träna mycket tillsammans med andra, exempelvis kan jag springa ihop med min man eller med en kompis. Att jogga och prata med någon samtidigt är bra och tiden går mycket fortare. Vi kan också köra ett kort men intensivt program som kallas för sjuminutersträning.

– Träning är en social sak för mig, det gör också att jag kan köra på så pass mycket och ändå tycka det är roligt. Dessutom kan man inte fuska eller strunta i det.


Drömhelg med jackpott – missa inte expertens skrälldrag
Publisert:

LÄS VIDARE