LeMarc: Jag sprang till psykakuten

Berättar om panikångestattackerna

Artisten Peter LeMarc berättar om ångesten.
Artisten Peter LeMarc berättar om ångesten.

Samtidigt som Peter LeMarc släppte sitt debutalbum brottades han med svår panikångest.

En dag fick han nog och sprang till psykakuten.

– Allt sånt där för mig var ju ”Gökboet”, säger han i podcasten ”Hundåren - motgångspodden”.

I samma veva som artisten och låtskrivaren Peter LeMarc, 61, albumdebiterade 1982 drabbades han av frekventa panikångestattacker. I Tomas Andersson Wijs podcast ”Hundåren - motgångspodden” berättar han om när han en dag sökte hjälp och till slut fann terapin.

Peter LeMarc på 1980-talet.
Peter LeMarc på 1980-talet.

– Jag hade panikångest och gick till en massa läkare som sa: ”Det är ju inget fel på dig”. Panikångest är fruktansvärt, det är som ett självspelande piano eller en sträng som vibrerar, säger han i podcasten.

Debutalbumet ”Buick” hade släppts och han började figurera i media. Albumet floppade rejält.

– Det kändes som ett glapp däremellan den jag egentligen var och den som de skrev om i alla tidningar helt plötsligt. Då sprang jag en gång upp till SÖS (Södersjukhuset reds.anm), vi bodde ganska nära där, till psykakuten.

Ville lägga in honom

Där tog en läkare emot honom. Ordet ”panikångest” var inte uppfunnet då, berättar LeMarc. De kallade hans tillstånd för ”neuros”. När läkaren senare började prata om att eventuellt lägga in honom fick han lika bråttom därifrån.

– Allt sånt där för mig var ju ”Gökboet”. Jag trodde det var ”Gökboet”. Jag har nog aldrig kutat snabbare, från SÖS och hem och låste dörren.

Peter LeMarc 1993.
Peter LeMarc 1993.

Upptäckte terapin

Hans fru Monika som jobbade inom vården då introducerade honom för ett ställe som erbjöd samtalsterapi. Det var också där som han träffade terapeuten Inger som kom att få en betydande roll i hans liv.

– Det hette Mentalvårdsbyrån, det låter ju fruktansvärt. Men dit gick jag. Helt skräckslagen och tänkte: ”Nu blir det väl något värre än Gökboet här”. Men så träffade jag Inger och hon var ju så jävla bra.

”Bert Karlsson ringer”

Några år senare 1987 kom det stora genombrottet med albumet ”Peter LeMarc”. Inger och terapin var en fortsatt trygghet. ”Det var då jag behövde det som bäst”, säger han.

– När man kastades ut i framgången och Bert Karlsson ringer... då gick jag där en gång i veckan och det var jävligt bra.

Aftonbladet har sökt Peter LeMarc.

Publisert:

LÄS VIDARE