Smittan testades med 5 000 på konsert

Av:  TT-Reuters

Kramar, danser och allsång. En stor konsert med 5 000 i publiken hölls i Barcelona i helgen, i ett försök att väcka livemusikscenen till liv.

Det var nästan som minnen från en svunnen tid när publiken strömmade in på Palau Sant Jordi-arenan i den spanska storstaden.

Det enda som påminde om pandemin var munskyddskravet, och det faktum att alla deltagare hade gjort ett snabbcovidtest på morgonen – för att få delta krävdes ett negativt svar.

"Väldigt stolta"

– Det var spektakulärt. Vi kände oss säkra hela tiden. Vi var längst fram och det var något vi saknat massor, säger 29-årige konsertbesökaren Salvador efter evenemanget.

– Vi är väldigt stolta över att ha fått chansen att få vara med på det här. Vi hoppas att det bara är den första (konserten) av många.

Även för bandet på scenen – spanska Love of Lesbian – var det en speciell tillställning.

– Välkommen till en av de mest spännande konserterna i våra liv, sade sångaren Santi Balmes inför publikens jubel.

Regeringen har godkänt konserten, som var något av ett experiment och en uppföljning på en konsert med 500 i publiken i december. Vid den spelningen lyckades snabbtester och munskydd förhindra smittspridning.

Snabbtest av sjuksköterskor

Munskydd och snabbtestet ingick i priset. 80 sjuksköterskor i full skyddsutrustning stod för testerna på tre olika platser tidigare under lördagen, och svaret fick deltagarna efter omkring en kvart via en app i mobilen.

Testade man positivt – som ett fåtal gjorde – stoppades man från att besöka spelningen, och fick inte några pengar tillbaka.

– Det är säkrare att vara på Palau Sant Jordi än att gå på gatan, sade konsertarrangören Jordi Herreruela inför spelningen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN