Beck-filmerna

Grannen i Beck om stödkragen: Nacken är som gelé

Av: 

Indra Nordemar

Ingvar Hirdwall som grannen i ”Beck”
Ingvar Hirdwall som grannen i ”Beck”

NÖJE

Färgade glasögon, en stänkare och stödkrage.

Många känner igen Beck-grannens karaktäristiska drag.

Men varför bär han egentligen stödkragen?

I rollen som Martin Beck, får Peter Haber, 68, ofta frågan ”Ska du ha en stänkare?” av sin granne Valdemar, spelad av Ingvar Hirdwall, 86.

Den sällskapssjuka grannen är inspirerad av en verklig granne till Rolf Börjlind, som skapade rollfiguren på 1990-talet.

Både Haber och Hirdwall har hängt kvar i filmserien ända sedan de ”nya” ”Beck”-filmerna kom 1997. Och i fredags hade ”Den förlorade sonen” premiär, som blir den 42:a i filmordningen.

”80 procents risk att jag dör”

Huvudkaraktärens folkkära granne har förutom sin välkända ”stänkare”-replik två andra egendomliga drag: de orangeröda glasögonen och nackkragen.

Tidigare ska Valdemar ha nämnt att han har nackkragen på grund av en gammal pisksnärtskada, men han har inte pratat om orsaken till skadan.

I slutet av den senaste filmen berättar han för Beck om anledningen till varför han fick stödkragen och varför han burit den i över 40 filmer och 24 år.

– Jag vet inte om jag har berättat för dig varför jag har stödkrage. Du vet, nacken är som gelé efter en frontalkrock med en timmerbil i Vidsel. Om jag tar av kragen är det 80 procents risk att jag dör, säger grannen.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Grannen och Martin Beck tar en stänkare.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom kulisserna i SVT-succén ”På spåret”

ÄMNEN I ARTIKELN

Beck-filmerna

Ingvar Hirdwall

Peter Haber

Rolf Börjlind

Film