Gustaf och Viktor Norén klara för ”Så mycket bättre”

”Att få dela den här typen av upplevelse med sitt syskon känns tryggt”

Gustaf och Viktor Norén är klara för ”Så mycket bättre”.

Till Aftonbladet berättar bröderna att det känns som att komma hem.

– Att få dela den här typen av upplevelse med sitt syskon känns ju både hedrande och tryggt, säger Viktor Norén.

Viktor och Gustaf Norén.
Viktor och Gustaf Norén.

Gustaf, 40, och Viktor Norén, 35, är klara för den kommande säsongen av ”Så mycket bättre” i TV4. I höstas slog bröderna sina huvuden samman som duo i albumet ”Hymns to the rising sun”.

När Aftonbladet träffar Norénbröderna på Skeppsholmen, ett stenkast från deras studio, är det knappa två timmar kvar till att nyheten om ”Så mycket bättre” ska offentliggöras.

– Vi är jättetacksamma för att vi ska få åka dit tillsammans. Det är ju nästan ingen som har gjort det, tror jag. Att få dela den här typen av upplevelse med sitt syskon känns ju både hedrande och tryggt, säger Viktor Norén.

– Jag har aldrig varit ensam heller, jag har aldrig spelat ensam. Jag kommer från en stor familj och har alltid folk runt omkring mig. För mig är det naturligt att gå tillsammans med någon, fyller Gustaf Norén i.

Sedan Gustaf lämnade Mando Diao 2015 har bröderna arbetat intensivt tillsammans.

Viktor och Gustaf Norén.
Viktor och Gustaf Norén.
Bröderna Gustaf Norén (tidigare Mando Diao) och Viktor Norén (tidigare Sugarplum Fairy).
Bröderna Gustaf Norén (tidigare Mando Diao) och Viktor Norén (tidigare Sugarplum Fairy).

Aldrig trivts som artist

– Vi har ju alltid jobbat som man gör i ”Så mycket bättre”, liksom tolkat andras låtar. Vi gjorde en tolkning av ”Ut i vår hage” och David Bowies ”Heroes” på Aftonbladets Svenska hjältar-galan, säger Viktor.

Gustaf berättar att han aldrig riktigt trivts som artist, utan att det känns mer naturligt att tolka andra.

– Sättet man skapar musik i programmet är det normala för mig. Att vara artist är någonting udda och konstigt, så det känns som att komma hem. Hade jag och Viktor bott kvar i Borlänge hade vi spelat i något coverband, dansband eller varit dj:s, säger han och tilläger:

– Ju mindre artist man vill vara desto mer artist blir man. Det är ju som att ju mindre man vill vara kär i en tjej desto mer kär blir man.

Gustaf menar att det var längesen han slutade tänka på hur han framställs som artist och i media.

Bröderna Viktor Norén (tidigare Sugarplum Fairy) och Gustaf Norén (tidigare Mando Diao).
Bröderna Viktor Norén (tidigare Sugarplum Fairy) och Gustaf Norén (tidigare Mando Diao).

Lockar ut starka känslor

– Jag ser aldrig något, jag läser aldrig något. Om du vill filma mig någon gång så gör det, jag är likadan hela tiden. Förr försökte jag nog spela lite teater, berättar Gustaf.

Redan som 12-årig grundade Viktor Norén bandet Sugarplum Fairy, som ligger bakom låtar som ”She” och ”The Escapologist”. I sommar spelar han huvudrollen i musikalen ”American idiot” på Cirkus.

Han säger att medverkan ”Så mycket bättre” lockar ut starka känslor och ser fram emot att dela sin egen berättelse.

– Det är viktigt. Vi har ju många nära som gått bort och vi känner en stark vilja att hålla deras låga vid liv. Berättelserna måste vara personliga, annars är det inte trovärdigt. De måste vara rotade i något, säger Viktor och tillägger:

– Och det är ju det jobbiga, känslomässigt är det väldigt starkt. Vi är ju väldigt glada att det inte är live. Jag har försökt mig på några av låtarna i studion nu och jag kan inte för att det blir för starkt. Jag nästan bryter ihop i studion.

Sugarplum Fairy med Viktor Norén och Kristian Gidlund till höger, som dog i cancer 2013.
Sugarplum Fairy med Viktor Norén och Kristian Gidlund till höger, som dog i cancer 2013.

Cirkeln är sluten

Syskonen växte upp tillsammans i Borlänge, där Gustaf Norén numera arbetar som musiklärare. Som barn delade de musikintresset och skrev ofta låtar ihop. Sedan dess har musikkarriärerna flutit parallellt – tills nu.

– Men det är ju grejen med ett syskon, det finns ju alltid där. Vi visste ju att tiden skulle komma när vi kommer att kunna spela ihop igen. Det är som att gå varvet runt liksom, förklarar Viktor och Gustaf tar vid:

– Jag är en bakåtsträvare. Jag romantiserar ursprunget verkligen.

Gustaf Norén ogillar, till skillnad från brodern, att skådespela. Men trots detta är han klar som Näcken i filmen ”Dödsdansen”, där också Liv Ullmann, 82, ses i en roll. Inspelningarna påbörjas nästa år.

Viktor och Gustaf Norén.
Viktor och Gustaf Norén.

Ställer upp i kyrkovalet

– Det är obehagligt att skådespela, liksom att inte var sig själv. Tänk dig att du ska gå i terapi fast tvärtom, det var liksom en antiterapi. Liksom du blir galnare och galnare, exakt så är skådespeleri. Du kommer bara längre ifrån dig själv, säger han och tillägger:

– Så det är väl ett självskadebeteende. Jag vet inte varför det blev så, jag skulle aldrig ha lärt mig fiol. Det är mycket mörka känslor i det där. Musikens mörka krafter kan man definitivt göra musik av.

Dessutom ställer han upp i höstens kyrkoval, något som Dala-Demokraten var först att rapportera om.

– Så fort jag kom tillbaka till Borlänge, då märker man att alla är aktiva inom föreningar, facket, fotbollslagen och man blir så imponerad. Jag vill vara med, jag blir inspirerad. Kyrkan har en extremt viktig roll Borlänge socialt. Kyrkan är med i medgång och motgång, säger Gustaf.

Gustaf och Viktor Norén i ”Efter fem” i TV4.
Gustaf och Viktor Norén i ”Efter fem” i TV4.

”Måste betala tillbaka”

– Jag blev inte förvånad och det förstår man om man är från Borlänge. Det är så djupt rotat i den kulturen att man bidrar och hjälper till, säger Viktor och förklarar att kommunen hjälpt dem med utrustning och replokaler.

–Jag förstod ju direkt att Gustaf måste betala tillbaka, han kan ju inte bara utnyttja systemet och sedan komma tillbaka som en kung liksom.

Gustaf berättar att han är troende kristen.

– Jag har varit det hela mitt liv. Mitt förhållande till kristendomen är en relation med Jesus och Gud. För mig är religion, kommun, familj och jobb en symbios och en ordning där religionen är grunden.

Så mycket bättre” spelas in på Gotland i juni. Säsongen väntas ha premiär på TV4 i oktober.

Gustaf Norén och bror Viktor Norén på ”Sommarkrysset”.
Gustaf Norén och bror Viktor Norén på ”Sommarkrysset”.

De medverkar i ”Så mycket bättre”

Publisert:

LÄS VIDARE