Inger Christensen

Krav på fler kvinnor i dansk litteraturkanon

Av: 

TT

Tove Ditlevsen är en av de kvinnliga författare som Dansklärarförbundet vill få med i dansk litteraturkanon, uppger SVT. Arkivbild.
Tove Ditlevsen är en av de kvinnliga författare som Dansklärarförbundet vill få med i dansk litteraturkanon, uppger SVT. Arkivbild.

NÖJE

Karin Blixen är ensam kvinna bland de fjorton danska författare som finns med på den lista som danska gymnasielever ska ha läst innan de tar examen. Nu har Dansklärarförbundets gymnasiesektion fått nog och tagit fram en lista på andra kvinnliga författare som de tycker borde få en plats, uppger SVT. På den finns bland andra Inger Christensen, Tove Ditlevsen och Suzanne Brøgger.

Den socialdemokratiska barn- och utbildningsministern Pernille Rosenkrantz-Theil har hittills bemött kraven med att inget hindrar att eleverna läser dessa kvinnliga författare – också.

Men enligt Dansklärarförbundets Mischa Sloth Carlsen är det svårt att hinna. Hon framhåller också att listans symbolvärde är starkt.

I Danmark infördes en litteraturkanon av den borgerliga regeringen 2004 och den har varit omdebatterad lika längre. De nya diskussionerna inleddes efter det att en en student kritiserade den nuvarande listan med författare i tidningen Politiken i höstas.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Jan Guillou om författarskapet: ”Mer pr-yrke än ett skrivaryrke”

ÄMNEN I ARTIKELN

Inger Christensen

Suzanne Brøgger

Tove Ditlevsen

Litteraturkanon

Danmark

Litteratur