Eva Rydberg

Roos och Rydberg laddar för Allsången

Av: 

TT

NÖJE

Ewa Roos var den första gästartisten någonsin i ”Allsång på Skansen”.

42 år senare är hon tillbaka på scenen för att skapa en ”Rena rama ding dong”-känsla tillsammans med Eva Rydberg.

Ewa Roos har varit med i ”Allsång på Skansen” sedan Bosse Larssons tid. Debuten skedde närmare bestämt 1979, när hon medverkade som den allra första gästartisten i programmets historia.

– Då var det bara jag, så jag kunde sjunga och bära mig åt hur som helst, det var jätteroligt! berättar hon.

Takida och Stenström uppträder

72-åringen tog sig till final i Melodifestivalen under våren tillsammans med vännen Eva Rydberg och bidraget ”Rena rama ding dong”. Låten är parodi på sociala medier-appen Tiktok, och blev en stor succé bland den yngre publiken.

– Vi har inte gjort det här numret sedan vi gjorde det på ”Mello”, så nu ska vi repetera. Vi får se om man orkar röra på benen igen, nu har man ju börjat slappna av fullständigt, säger Ewa Roos.

Senast hon stod på Skansens Sollidenscen var för två år sedan, för att uppmärksamma programmets 40-årsjubileum.

– Jag fick låten som jag sjöng 1979, jag höll på att vricka tungan av mig och ”goofade” väl till det lite. Jag tänkte ”jag garvar så går det över sedan”, berättar hon.

Den här veckan får hon sällskap på scenen av Takida, Thomas Stenström och den tidigare Eurovision-vinnaren Loreen.

Loreen sjunger nya singeln

Loreen kommer bland annat att framföra singeln ”Sötvattenstårar”, som släpptes under våren. Ur allsångshäftet funderar hon antingen på något med Evert Taube eller Cornelis Vreeswijk.

– Jag har alltid älskat Cornelis melodispråk, jag tycker att han är fantastiskt duktig på att berätta på svenska. Vissa av hans låtar är härliga att bara läsa. Det finns någonting härligt vemodigt som jag älskar, säger hon och fortsätter:

– Både Cornelis Vreeswijk och Evert Taube berättar saker på ett sätt som passar mig väldigt bra. Cornelis är väldigt politisk, jag älskar hur han skildrar samhället som var då, det finns en tyngd. Taube är lättare i sin ton, men det är fortfarande en vacker spegling av saker och ting, tankar, hans liv.

Hur många gånger ”Euphoria”-artisten har stått på Skansens Sollidenscen vet hon själv inte riktigt – ”två, tre gånger kanske”, säger hon och konstaterar skämtsamt att hon lever i nuet, inte i det förflutna.

Programmet sänds tisdag klockan 20.00 på SVT1.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera


Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar allsångsprofilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Rydberg

Ewa Roos

Allsång på Skansen