Nu blir Daniel kunglig

Högtidlig lysning i Storkyrkan för Victoria och Daniel

Daniel Westling får titeln "Hans kungliga höghet" i samband med bröllopet i sommar.

Det meddelade hovet strax efter det att lysningen om bröllopet skedde.

Beskedet om lysningen kom från överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark under en högtid i Slottskyrkan i dag.

– Det är med stor glädje som jag tillkännager lysning mellan Victoria Ingrid Alice Desirée och herr Olof Daniel Westling , sade Lars-Göran Lönnermark.

Med leenden på läpparna kom Daniel och Victoria in i Slottskyrkan. Det kändes att bröllopet närmar sig. I bänkarna fanns hela kungafamiljen, undantaget Madeleine, Daniels föräldrar och många släktingar och vänner. En förväntansfull stämning rådde.

Victoria var klädd i en ljusblå klänning och Daniel i en mörk kostym med slips som matchade kronprinsessans klädsel. De satte sig längst fram till höger i kyrkbänkarna, sett från predikstolen. Kung Carl Gustaf såg samlad ut och var klädd i mörk kostym. Silvia hade en ljusgrön klänning, klart mer iögonfallande än Victorias klädsel.

Ringlande kö

Före gudstjänsten började ringlade en lång kö utanför Slottskyrkan. Men kyrkan fylldes inte upp helt. Finklädda kyrkobesökare blandat med sommarklädda turister tog bara upp hälften av platserna. Bland gästerna märktes hovets informationschef Nina Eldh och H&M-chefen Karl-Johan Persson.

Gudstjänsten bjöd på fin sång från Slottskören och Slottskyrkans Vokalensembel, och musik från Arméns musikkår.

Beskedet som alla väntat på kom 11.50 och lämnades av överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark, som sade "Det är med stor glädje som jag tillkännager lysning mellan Victoria Ingrid Alice Desirée och herr Olof Daniel Westling", och sedan höll en bön till deras välsignelse. Daniel och Victoria såg samlade, allvarliga, och kanske lite nervösa ut när lysningen kom.

Log mot besökarna

De lämnade kyrkan tillsammans och hand i hand och log vänligt mot besökarna i kyrkbänkarna. Via en ingång utanför kyrkan försvann de in i Slottet till den mottagning som hålls nu på eftermiddagen för särskilt inbjudna gäster.

Strax efter lysningen kom hovet med ett besked om Daniel Westlings titlar. Han kommer att få kalla sig "Hans Kungliga Höghet" i samband med bröllopet i sommar. Det innebär att han hamnar på samma nivå som kungafamiljen i övrigt. Han får även titlarna "Hertig av Västergötland" och "Prins av Sverige", meddelar hovet på sin hemsida.

Publisert: