Norlin siktar säkert

avJoacim Forsén

Nu följer hon upp succén med ny skiva på svenska

Debutsuccén gav henne panik. Framtiden var osäker.

Tre år senare är Annika Norlin tillbaka – med ett nytt Säkert!-album.

– Nu gör jag musik igen snarare än fyller ett behov, säger sångerskan.

Foto: Björn Wanhatalo
Med facit i hand Annika Norlin, som även har gett ut två album på engelska som Hello Saferide, gjorde stor succé när hon 2007 släppte sin första skiva på svenska under namnet Säkert! I september kommer uppföljaren ”Facit”.

Annika Norlins jämtländska projekt Säkert! var tänkt som en anspråkslös andningspaus. Inget som skulle sälja guld och spela på Hultsfreds största scen.

Men precis så blev det.

– Det var så jäkla hetsigt. Och det tror jag berodde på att folk var så peppade på att höra något på svenska. Jag blev lite rädd, säger Annika Norlin.

Bandet gick i ide. Projektet lades på is. Sångerskan var osäker på om det någonsin skulle tas upp igen.

Tre år senare har mycket förändrats. Annika har flyttat från Stockholm till Umeå och dessutom börjat utbilda sig till psykolog.

”Ett öppnare klimat”

Samtidigt har scenen med band som sjunger på svenska exploderat.

– Det har varit roligare att skriva den här gången. På första plattan kände jag att jag var tvungen att väga alla ord på guldskål eftersom det fortfarande var så konstigt med pop på svenska. Man hade det där Kent- och Håkan Hellström-språket och så var man tvungen att hitta ett eget språk. Nu är det ett öppnare klimat, säger Norlin.

Mer producerat

Nya skivan ”Facit” släpps i september. Och med ett album inspelat under nio månader i stället för debutens tre helger låter resultatet mer producerat.

– Faktiskt. Vi har pratat väldigt mycket om hur allt ska vara. Förra gången gjorde vi allt så himla hetsigt. Nu har vi hunnit tänka igenom allt mycket mer och rent låtmässigt har det också fått ta längre tid.

Sjunger om politik

På debuten skapade du debatt genom att ta upp våldtäkt i ”Allt som är ditt”. Några nya låtar som rör om på samma sätt?

– Ämnesmässigt är det några av låtarna som handlar lite om politik. Och om svenska låtar tar mycket plats så tar svenska låtar om politik så jäkla mycket plats. ”Riot” handlar till exempel om att jag eftersöker passionerade politiker i Sverige. Men jag kommer säkert att få all möjlig skit för att låtarna är väldigt tydliga.

Med de kommande turnéplanerna är det som vanligt osäkert.

– Jag har inga planer alls. Det är lite som på förra skivan, vi får se, säger Norlin.