Publicerad:
Uppdaterad:

Här blir de historiska

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Klockan 04.07 i morse valdes ABBA in i Rock and Roll Hall of Fame

1 av 4 | Foto: Reuters
HISTORISKA. Benny Andersson och Anni-Frid Reuss var på plats för att ta emot priset i natt.”Det blev bara vi två. Björn är för gammal och Agneta flyger inte”, sa Benny och skrattade.”De är inte på plats, men de är med i ande”, sa Frida.

NEW YORK. En avklädd Iggy Pop som aldrig ville gå av scenen.

En rörd Phil Collins som hyllade sin föregångare Peter Gabriel.

Och just det… två ABBA-svenskar som skrev musikhistoria.

Aftonbladet var på plats under morgonens Rock and Roll Hall of Fame-gala.

Det bjöds på kyckling och brownies för 8 400 kronor per kuvert.

De vita linnedukarna var pressade, besticken utlagda med militärisk precision.

Och lyxhotellet Waldorf Astorias kristallkronor gnistrade i kapp med stjärnorna under dem.

Mycket elegant.

Strippade på scen

Men… det var trots allt en rock n' roll-gala. Så efter en knapp timma, efter att ha pekat finger åt publiken, tog Iggy Pop emot the Stooges pris, hyllade sina döda bandkollegor – och strippade på scenen.

– De var så förbannade att vi inte blev invalda när de levde. De sitter nog där upp i himlen och dricker martini, röker cigarrer och försöker skvätta aska på oss när vi står här, säger Iggy Pop till publikens jubel.

Sedan kunde galan börja, på riktigt.

”Trodde vi skulle lägga av”

Ett av de andra banden som valdes in var Genesis, utan forne frontfiguren Peter Gabriel närvarande. Men Phil Collins hyllade honom från scenen.

– Han betydde så mycket att vi var rädda att vi skulle tvingas lägga ned bandet när han slutade. Vi fortsatte enbart för att bevisa att vi inte var ”Peter Gabriels band”, utan att vi var Genesis, säger Phil Collins.

”Så jäkla glad”

Efter otaliga hyllningar jänkar och britter emellan var det så äntligen dags, klockan 04.07. Då skrevs svensk musikhistoria, när ABBA blev inte bara de första svenskarna – utan det första icke-anglosaxiska bandet över huvud taget – att väljas in i Rock and Roll Hall of Fame.

– Att få stå här, efter att ha vuxit upp i Sverige på 50-talet utan knappt någon musik på radion… Det reflekteras i en artists arbete. Och att nu blir en del av något där alla mina idoler finns, det betyder mycket, säger Benny Andersson.

– Jag skulle vilja tacka alla fans, och framför allt mitt barnbarn Jonathan. Även om han är heavy metal-musiker så älskar han våra låtar, sa Anni-Frid Reuss till publikens jubel.

Hyllades av Bee Gees

Alla artisterna fick varsitt hyllningstal innan de valdes in. Genesis tal hölls av Trey Anastasio från bandet Phish, Jimmy Cliff hyllades av Wyclef Jean, The Hollies introducerades av E Street Band-gitarristen Steven Van Zandt, The Stooges tal hölls av Billie Joe Armstrong från Green Day, och ABBA:s tal hölls av bröderna Robin Gibb och Barry Gibb från gruppen Bee Gees.

– Vi känner oss båda personligt hedrade över att ha fått frågan att hålla deras tal, säger bröderna till Aftonbladet.

– Vi ville båda verkligen vara här. Vi har flugit från London och Miami för att få göra detta.

”Känner varandra”

Och lika glada över valet var pristagarna själva.

– Vi känner ju Bee Gees. Senast vi träffades var… hmm, ja, för 31 år sedan. Det är superkul att de ville hålla vårt tal, säger Benny Andersson.

För att komma in i Rock and roll Hall of Fame måste artisten ha släppt sitt debutalbum för minst 25 år sedan. ABBA:s debutalbum ”Ring Ring” kom 1973 och fungerar uppenbarligen alldeles utmärkt fortfarande, 37 år senare.

Så, för att avsluta med deras egna ord:

Thank you for the music, ABBA!

ABBA - i siffror:

54 – i så många länder gavs Waterloo ut på singel efter segern i Brighton.

1 000 000 000 – Jo, en miljard dollar erbjöds Abba för en återförening år 1999.

8 – är antalet studioalbum gav gruppen ut under sina tio år som band.

25 – låtar finns med på karaokespelet Singstar Abba, som släpptes för Playstation år 2008.

375 000 000 – är det närmast ofattbara antalet skivor som Abba sålt hittills.

120 – pund satsade managern Stikkan Anderson på att Waterloo skulle vinna den europeiska melodifestivalens final den 6 april 1974. Oddset för seger var 20-1.

1 500 – antalet ivriga fans som köade vid Sydneys flygplats för att få se gruppen anlända till Australien i februari 1977. Totalt spelade bandet för 145 000 personer under elva konserter.

4 343 000 000 – är antalet kronor som filmversionen av Mamma Mia! har dragit in totalt sedan premiären sommaren 2008.

Källa: Svenska Dagbladet

Publicerad:
Publicerad: