Ingen sprit – och terapi

avMalin Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Persbrandt berättar om sitt nya liv i stor intervju

1 av 4 | Foto: Foto: MARTIN SYLVEST ANDERSEN/SCANPIX
”Jag är inne på något helt nytt” Mikael Persbrandt har börjat gå i terapi och slutat dricka sprit. I går kväll var han på galapremiären av den danska filmen ”Hämnden” i Köpenhamn. Persbrandt spelar en läkare som jobbar i Afrika men har kvar sin familj i hemma i Danmark.

Festnätter, rattfylla och rubriker.

Nu har Mikael Persbrandt med hjälp av terapi börjat ett nytt liv utan alkohol.

– Den här intervjun blir som antabus för mig. Det känns rätt skönt, säger han till tidningen Vi.

Mikael Persbrandt, 46, har genom hela sin karriär varit en rubrikernas man.

Balettdansören från Jakobsberg, utanför Stockholm blev skådespelare. I början av 1990-talet inledde han sin karriär på Teater Galeasen för att sedan ta sig till finrummen och Dramatens scen. Samtidigt som han gjorde succé som den cyniske Gunvald Larsson i ”Beck”-filmerna blev han utsedd till Sveriges sexigaste man.

Men Mikael Persbrandts privatliv har länge kantats av skandaler. Alkoholen har följt honom på krogen, bakom ratten, i båten och i hans förhållanden.

I tidningen Vi visar skådespelaren en ny sida av sig själv. Borta är skådespelaren som värjer sig mot journalister. Kvar är en man som har börjat ta ansvar för sitt liv, både privat och professionellt.

– Jag är inne i något helt nytt. Jag håller på att bli sams med mig själv, säger Mikael Persbrandt till tidningen Vi.

Under många år har skådespelaren använt alkoholen som ett sätt att fly.

– Men herregud, mitt liv har varit en enda lång flykt. Decennier av firande och flirtande! Mitt problem har varit att jag alltid har haft svårt att vara närvarande. På riktigt. I livet. Jag har alltid koketterat med att mina enda närvarande minuter är framför kameran eller på scenen. Jag vill inte att det ska vara så längre. Det är min nya föresats. Att bli en närvarande människa. En som inte är så rädd för saker och ting, säger han till tidningen Vi.

Skådespelarens nya livsinställning beror på två saker: ingen sprit och terapi.

”Blir som antabus”

– Jag har mängder av kollegor som också jobbar med det här, utan att gå ut med det. Men ... ja, nu gör jag det. Den här intervjun blir ju som antabus för mig. Det känns rätt skönt. Man kan kalla det att kapitulera. säger han till tidningen Vi.

I terapin lär Mikael Persbrandt sig att sluta strida och hitta tillbaka till lusten till livet.

– Jag har någon extremt försenad 40-årskris. Det är som att jag först nu fattar att jag inte är ung längre. Att den stil som är charmig på en 25-åring inte är så snygg på den som snart är dubbelt så gammal, säger han.

Sökandet efter meningen med livet förföljer skådespelaren.

– Jag har så svårt att känna mening. Tanken på att det inte finns någon mening inger mig med skräck. Det är min rädsla för meningslösheten, både i tillvaron och socialt som fått mig att bara köra på, säger han.

Trots att Mikael Persbrandt nu tar steget ut och väljer att prata om sina

alkoholproblem offentligt funderar han på om han gör rätt.

– Samtidigt är det väl bättre att säga: ”Jag försöker sluta” än att säga: ”Jag tänker fortsätta supa hur mycket jag vill och skiter i konsekvenserna”?, säger skådespelaren.

Spelade mot sitt ex

2005 träffade Mikael Persbrandt flickvännen Sanna Lundell.

Deras relation slog ner som en bomb när det avslöjades att paret väntade barn samtidigt som Mikael Persbrandt spelade ”Fröken Julie” på Dramaten med sin ex-sambo Maria Bonnevie.

De lever som särbor

I dag har paret två söner tillsammans och lever i ett särboförhållande.

– Vi har båda en beroendeproblematik. Och vi har båda varsitt barn inom oss som hotar att ta över. När det blir kaos måste vi natta våra inre barn innan vi går vidare, säger han till Vi.

Karriären kantad av skandaler

1997 Dömd för grovt rattfylleri till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och dagsböter.

2004 Kustbevakningen stoppar Mikael Persbrandt som framför en båt med 1.02 promille alkohol i blodet. Skådespelaren hävdar att han inte körde båten.

2005 Polisen stoppar skådespelaren som kör full efter Grammisgalan. Han döms för rattfylla (och samtidigt för sjöfylla) till skyddstillsyn och samhällstjänst i 40 timmar.

2005 Aftonbladet avslöjar att förhållandet mellan Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie är över. Skådespelaren väntar i stället barn med Sanna Lundell, dotter till Ulf Lundell.

2005 Blir utledd från krogen Kvarnen i Stockholm efter en mycket blöt kväll då han förolämpade flera gäster. Han var dessutom nära att hamna i slagsmål.

2007 Polisanmäls för ofredande efter att ha attackerat en homosexuell man verbalt på restaurangen East i Stockholm.

2007 Säger upp sig från Dramaten efter att ha ställt in flera föreställningar av pjäsen ”Måsen”.

Publicerad: