"Erin ville ha en galen look"

NÖJE

Hon skapar sminktrenderna

1 av 3 | Foto: Skönhetslook från Erin Wasson, William Rast och Vivienne Tam.

Catwalken är trendsättaren nummer ett. Sofis mode har träffat makeup-artisten Charlotte Willer, som stod för makeupen på bland annat Erin Wassons visning på New York fashion week.

På catwalken kan makeupartisterna ta ut sminksvängarna rejält och vräka på med röda läppar och galna ögonbryn.

De mer extrema sminkningarna är kanske inget som man bär till vardags, men de ger inspiration och startar trender.

En av dem som jobbar med att skapa catwalklooker är Maybellines chefskreatör, makeupartisten Charlotte Willer. Hon var hjärnan bakom hela sju visningslooker under modeveckan i New York. Sofi s mode träffade henne backstage.

Hur går det till när du skapar en catwalklook?

– Först visar designern mig hur kläderna ser ut och vad som inspirerat kollektionen. Michael Angel, till exempel, hade inspirerats av konstnären Degas, fotografen Scavullo och målat glas, och då föreslog jag lite funky ögon.

Är det svårt att hitta nya looker till varje visning?

– Nej, för man måste hela tiden anpassa sig till designerns idé. Det ska vara en makeup som passar in.

Vilka är de tre viktigaste trenderna just nu?

– Målade ögon tillsammans med omålade läppar. Starkt målade läppar och perfekt hy tillsammans med ett i övrigt omålat ansikte. Och en helt naturlig look.

Vi har sett många naturliga sminkningar här, vilket är något som ofta dyker upp till sommaren och våren. Hur ska man anpassa sig till den trenden om man är lite vinterblek?

– Använd ett mineralpuder som är ett par toner mörkare än din naturliga hudfärg för ett sunt utseende. Och jag rekommenderar att använda en illuminator, en produkt som ger lyster och får huden att skimra.

Om man bara ska satsa på en produkt just nu — vad skulle det vara?

– En illuminator, för den får dig att se fräsch ut. Skimmer kommer aldrig att bli omodernt.

Berätta om looken som du skapade åt Justin Timberlakes märke William Rast.

– Inspirationen är en bikertjej som ser lite grov ut – men ändå fantastisk. Hon har perfekt hy, markerade ögonbryn och ofärgade läppar. Ögat är enormt överdrivet målat med massor av mascara så fransarna blir riktigt tunga, lite som på 60-talet.

Hur gjorde du sminkningen?

– Först la vi på mineralfoundation och fyllde i ögonbrynen med penna. Sedan mängder med mascara, lager på lager så fransarna klumpar ihop sig och ser tunga ut. Vi avslutade med ett beige läppstift på läpparna mixat med lypsyl.

Berätta om Erin Wassons look.

– Erin var inspirerad av etnostil och hela hennes kollektion var beige och vit. Hon ville att tjejerna skulle vara vackra men med en kick av något galet.

Hur gjorde du sminkningen?

– Vi började med en flytande foundation. Sedan gjorde vi ett lätt sotat öga med mycket mascara. Mycket rosa illuminerande kräm på kinderna och en beige läpp. Vi fyllde i ögonbrynen med en penna och det galna ögonbrynet med en eyeliner. Med eyelinern drog vi även en linje under läpparna vilket får dem att se större ut och ger sminkningen en etnisk touch.

Berätta om Vivienne Tams look.

– Hon var inspirerad av perfekta kinesiska små dockor med porslinsansikte och röda läppar.

Hur gjorde du sminkningen?

– Håret på modellerna slickades bakåt så ansiktet exponerades tydligt. Vi använde en foundation som gjorde hyn perfekt slät utan att den såg sminkad ut. Vi fyllde i ögonbrynen och duttade en väldigt ljus ögonskygga i hörnet av ögat för att få det att gnistra. På läpparna använde vi en klarröd läppenna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode