”Hela min släkt har fastnat i missbruk”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:

Hyllade artisten Joel Alme om sin stökiga bakgrund

1 av 4 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Joel Alme.

Hans släkt har kämpat mot missbruk i flera generationer.

Hans egen pappa lämnade familjen när han var två.

På albumet ”Flyktligan” skildrar Joel Alme sin, sin släkts och sina vänners stundtals stökiga uppväxt i Majorna i Göteborg.

– Det fanns bara jag, min mamma, min styvpappa och min syster. Resten var döda eller hade fastnat i missbruk, säger han.

Joel Alme, 35 slog igenom med debutalbumet ”A master of ceremonies” 2008. Med skivan ”Flyktligan” bytte han språk till svenska - och gjorde upp med en barndom kantad av kriminalitet, missbruk och skilsmässor.

När Joel Alme var två år gammal separerade hans föräldrar och pappan försvann ifrån hans liv i perioder. I tonåren dog hans kusin och bästa vän efter en längre tids kriminalitet. Men hemma fanns tryggheten.

– Det var jag, min mamma, min styvpappa och min lillasyster och vi var väldigt tajta. Det fanns bara vi, resten var döda eller hade fastnat i missbruk. Det var en liten stuga mitt i stormen och vi klarade oss jättebra. Men det runt omkring fanns alltid på lut, säger han.

”Hatar att fika”

”För jag har sett hur det går för våran sort. I vår familj vinner spriten stort”, sjunger Alme i singeln ”Våran sort”. Men trots sin släkthistoria är han inte rädd för att hamna i missbruk själv.

– Nej. Jag tror inte att det finns i ditt dna. Däremot kan du ärva det sociala, som att du inte får någon självkänsla och sådana saker. Men det känner jag att jag fått mycket, säger han.

I dag har Joel en egen familj och två barn. Helst tillbringar han dagarna hemma med dem i förorten söder om Stockholm eller med att göra musik. Han undviker stans centrala delar.

– Jag har haft mitt dekadenta och sociala liv i Göteborg. Sedan jag flyttade till Stockholm har jag inget behov av det. Och jag hatar att sitta med folk och fika, jag klarar inte av det.

”Sprang en mil varje dag”

Joel har alltid haft problem med rastlöshet och att koncentrera sig. För en tid sedan fick han diagnosen ADHD.

– Jag har vissa trygghetsgrejer som gör mig lugn. Jag brukar gå i Nackareservatet, jag köper alltid samma slags lösgodis och jag spelar musik, förklarar han.

Hur hanterar du det annars?

– Förut tränade jag som en galning men nu har jag inte kunnat göra det. Innan lämnade jag barnen, sedan sprang jag en mil i Nackareservatet. Klockan 12 sprang jag en mil till, varje dag. Jag gillar inte att äta mediciner. Nu går jag mer och är rastlös.

Joel Alme spelar på Cirkus i Stockholm i kväll.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN