Mejla

Fredrik Virtanen

Norén-intervjun är fin och stark

NÖJE

Fredrik Virtanen: Det var en svensk version av Joaquin Phoenix ”I’m still here”-intervju hos David Letterman

Legendarisk stund i Kanal 5.

Gustaf Norén, medicinerad i mönstrad pyjamas, berättade om Mando Diaos splittring.

En svensk version av Joaquin Phoenix ”I’m still here”-intervju hos David Letterman.

Det är också det närmaste Sverige kommit 1960-talets The Beatles-splittring mellan John Lennon och Paul McCartney när frontmannen Gustaf Norén kom till ”Breaking News med ­Filip & Fredrik” och berättade om avhoppet från ”Strövtåg i hembygden”-stjärnbandet Mando Diao.

(Åtminstone sedan Björn Afzelius ­lämnade Hoola Bandoola Band på 70-­talet grund av Mikael Wiehes låtvalsveto, ­eller Per Persson lämnade Traste Lindéns kvintett och startade Perssons Pack 1989.)
 

Eller avhopp?

– Det är väldigt svårt för mig att lämna Mando Diao, om min bild av Mando Diao är de två stenarna som slås emot och den gnistan som där uppstår, förklarade Norén om samarbetet med den andra frontmannen Björn Dixgård.

I ett svårföljt resonemang fortsatte han att säga att han inte har lämnat Mando ­Diao ­eftersom Mando Diao inte finns längre. Dock turnérar Mando Diao utan Norén.

Ungefär i höjd med detta twittrade TV4-stjärnan Jessika Almenäs att intervjun borde stoppas.

”Men snälla nej. Avbryt nu”. ”Åh herregud så ont-i-magen-jobbigt”.

”Att jag tyckte det var över gränsen. Det var ganska uppenbart att han var stenhög och inte mådde bra”, skrev Jessica Almenäs till Filip Hammar som undrade vad hon menade.

– Penicillin och febernedsättande, sa Fredrik Wikingsson till Aftonbladet ­efteråt, hur han nu visste det.
 

Det är knappast världens ände att vara påverkad i tv. Snarare ett normalbeteende för en rockstjärna åtminstone sedan Bob Dylan intervjuades av Lennart Swahn 1966.

Häromveckan piggade min gamla kompis Little Jinder upp samma program genom att vara höggradigt berusad. Även det var en svensk mysversion av Joaquin Phoenix (eventuellt spelade) genomklappning hos David Letterman som filmades för dokumentären eller mockumentären ”I’m still here”. I efterhand har Phoenix påstått att allt var skådespeleri. Fan tro’t. Det var en fin och urstark Norén-intervju. Aktuell. Karismatisk. Solitär. Konstig. Hoppfull. Sorglig.

– Jag har alltid sett musikkonstellationer som ett sår, sa Gustaf Norén. De är där, kulturellt, och river upp och förstör lite, och sabbar lite.

Jag förstår vad han menar. Herr Norén verkade smart och egensinnig i sina ­pyjamaskläder, antagligen något dyrt, med skruvat mönster.
 

Därpå läker såret, ”torkar, blir en skorpa och lämnar ett ärr och förhoppningsvis har det gjort kroppen lite starkare”.

Det lät fint.

Men när det var dags för avslut med champagne blev det ömt igen.

– Vi skålar för Gustafs nystart! sa Filip Hammar.

– Nyskild, rättade Gustaf Norén.

Aj.

Nå. Jag tror att det kommer sluta som för Lennon & McCartney – både Dixgård och Norén fortsätter att göra stor musik på egen hand. Och bäst lyckades McCartney.

Veckans ...

Miriam Bryant.
Miriam Bryant.

BABE:

Miriam Bryant, 24. Mest okänd av årets ”Så mycket bättre”-gäng i TV4 som just nu är på Bot & Bättring i Burgsvik och spelar in - Sven-Bertil Taube, Lisa Nilsson, Andreas Kleerup, Niklas Strömstedt, Ison Glasgow, Felipe Leiva Wenger och Jenny Berggren. Längtar till i höst. Nästan.

FEELGOODHYRFILM

”Trevligt folk”, tv-stjärnorna Filip och Fredriks filmprojekt om somaliska bandyspelare i Borlänge. Integration har aldrig ­varit så roligt. Alla borde se den här med sina barn.

Ur ”Trevligt folk”.

POPALBUM

Urwitz.

”David, vad är det du vill höra? Ett försök till samling”, David Urwitz. Sex släppta ­album, det senaste producerat av självaste Peter LeMarc, sammanfattas nu och det är med viss sorg jag lyssnar. Urwitz förtjänar att vara så mycket populärare. Det är så gediget, så välsjunget, så välskrivet. Men liksom en Love Olzon eller en Thomas Andersson Wij har han inte fått till stora Niklas Strömstedt-hiten som tar honom till massorna. Så jag behåller honom för mig själv. Tills ­vidare bara, hoppas jag.

ROCKALBUM

”All your favorite bands”, Dawes. Ett fint, fint helt nytt album som låter som LA-stadsdelen Laurel Canyon 1970. Don Henley, Jackson Browne och Stephen Stills i ring hemma vid Joni Mitchells pool. Typ.

POP-LÅT

”Thinking of sunshine”, Daniel Adams-Rays första försök på engelska är nästan i klass med Phoenix, minns ni det mästerbandet?

TV-FIASKO

”Sense8”, Netflix. Hur kommer det sig att syskonen ­Lana och Andy Wachowski ­bara gör skit nuförtiden? Minns ni första ”Matrix”? Wow! Med ”Sense8” funkade bara för en sak, ­avstängningsknappen. Tar den sig?

BOND-HYRFILM

”Kingsman: The Secret Service”. Colin Firth i James Bond-liknande action. Konstig. Bra.

Fråga Fredrik

Du skojar va? Okej. Inte bredband det kan jag förstå. Men inte se på tv? Inte Twittra? Kom igen!

Svar: Ja jag skojar. Men inte om bredbandet. Inget mobilt bredband på landet. Ingen streaming. Fiske!

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gustaf Norén

Filip & Fredrik

Mando Diao

Fredrik Virtanen