Gunhild Carling

Gunhild Carling om brödernas flyktingbråk: ”Är superledsen”

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Artisten förföljd av pappans nazistförflutna: ”Jag är motståndare till rasism”

Hon vill hålla sig borta från politiken.

Men pappans bakgrund i nazistkretsar förföljer henne – och efter brödernas utspel om flyktingboenden har hon förlorat jobb.

– Jag är så ledsen, superledsen, över att det har blivit politik av detta, säger hon till Nöjesbladet.

Gunhild Carling är matt när hon ringer upp Nöjesbladet efter att hon landat på svensk mark.

Den senaste veckan har hon arbetat med välgörenhetsprojektet ”Star for life i USA”, samtidigt har hon sett rubrikerna bli större och större i tidningarna hemma i Sverige.

– Den senaste veckan har plötsligt allt fokus hamnat på mig, det som började som en bygrej uppe i Ingelsträde där jag är typ en gång om året, säger Gunhild Carling.

Det började med bröderna Ulf och Max högljudda protester mot flyktingmottagandet i Ingelsträde i Höganäs kommun. Enligt kommunpolitiker på orten ska bröderna dessutom ha uttryckt sig grovt främlingsfientligt.

För tre dagar sedan petades bandet även från dansfestivalen Snowball som anordnas i Stockholm kring jul- och nyår. Lösningen blev att Gunhild Carling spelade med ett annat band, utan sina bröder.

– Jag är jätteledsen, det är tråkigt för alla. Men har jag tackat ja till en spelning så kan jag inte utebli. Man är ju bästa kompis med arrangörerna, orkestern och publiken.

Hur ser din och dina bröders relation ut?

– Jag har inte pratat med dem på evigheter, jag har ju varit i Amerika och så. Sedan tycker jag att de får reda ut den här situationen nu. Jag har blivit indragen i det här som jag verkligen inte vill bli indragen i.

Hon tystnar.

– Jag vet inte hur det gick till.

Förföljs av pappans nazistsympatier

På 1990-talet avslöjades det att pappa Hans Carling var nazist och tonsatte Nysvenska rörelsens grundare Per Engdahls texter. Det är ett spöke som förföljt Gunhild Carling och som fick henne att ta avstånd från politik överhuvudtaget.

– Det har varit utläggningar om ”vad tycker hon egentligen?”, ”det är väldigt viktigt att veta vart du står” och folk har ställt mig mot väggen. Jag hatar sådana infekterade ämnen, säger hon till Nöjesbladet.

– Jag sa till pappa att ska vi spela ihop måste du ta avstånd från all din politik och det har han också gjort, sedan 90-talet.

Har du någonsin rört dig i nazistkretsar som din pappa?

– Aldrig. Min pappa har aldrig tvingat på mig några åsikter överhuvudtaget.

Hon vill heller inte uttala sig flyktingmottagandet i Ingelsträde.

– Det... kommenterar jag inte. Det där får våra politiker fixa, vi har ju ändå val. Jag blandar mig inte i den debatten. Jag uppfattar som att den är jätteinfekterad och folk är jätteledsna. Jag läser på Facenbook och... nej jag betackar mig för den diskussionen.

Dina bröder protesterade med en klarinett, är inte det att blanda ihop musik och politik?

– Det får stå för dem.

När träffar du dem nästa gång?

– Det vet jag inte, först för jag landa i det här, vilket inte känns så kul om jag säger så. Sedan får jag höra av mig.

Kommer dina bröder vara med i bandet i fortsättningen?

– Just nu vet jag ingenting om framtiden. Men det är ju min familj, mina bröder och föräldrar. Anledningen till att vi haft spelningar är musikens fantastiska kraft och att de är fantastiska musiker, det är enda anledningen till att vi spelat ihop.

”Taskigt att de skriver så”

I dag avbröt Kulturskolan i Gävle sitt samarbete med henne. Hon skulle ha varit där och inspirerat studenterna.

– Jag ringde till dem och sa jag är ändå i Gävle, jag kan komma förbi, det kostar ingenting. Jazz är det enda jag kan. Så såg jag i gårdagens tidning att ”vi avbryter samarbetet med Gunhild Carling för att vi står för medmänsklighet”.

Hon tystnar igen.

– Det... kändes ju lite hemskt. Det är deras beslut och jag respekterar det, jag kände mig bara sjukt missförstådd och blev jätteledsen. Jag ville väl och inspirera så får jag en sådan rubrik. Jag är verkligen motståndare till rasism och är för fred på jorden. Det är vad jag försöker leva efter. Det är taskigt att de skriver så utan att ens ha pratat med mig. Men man får gå vidare. Man får överleva dagen, så är det.

Du fick kritik för att du inte gjort det tydligt var du står i frågorna dina bröder och pappa har uttalat sig om.

– Han kunde läsa Aftonbladet häromdagen, där står att Gunhild tar avstånd från allt vad gäller främlingsfientlighet.

Under dagen har Max och Ulf skrivit en insändare om debaclet i Helsingborgs dagblad: ”Det faller på sin orimlighet att vi skulle vara rasister”, skriver de och menar att de bara värnar om det cirkusmuseum som finns på andra våningen i byggnaden som är tänkt som flyktingboende.

”Politiken splittrar familjer”

Gunhild Carling upprepar att hon vill vara opolitisk.

– Politik splittrar, jag vill att min publik ska kunna känna en trygghet. Jag är så ledsen, superledsen, över att det har blivit politik av detta.

Har politiken splittrat er familj?

– Politik överhuvudtaget splittrar, vänner och familjer. Men en familj är ju alltid en familj. Även om inte jag tycker samma som min pappa så är han ju min pappa. Jag kan ju inte byta ut honom. Han har inspirerat mig till att lyssna på jazz och bli jazzmusiker, det är så stor del av mitt liv. Den är mitt allt. Min storebror Max har inspirerat mig till att bli varietéartist och min lillebror Uffe är väldigt duktig på afroamerikansk dans och har varit en inspiratör för det.

Nästa spelning med Carling Family är längre fram i tiden i Israel. Fram tills dess framträder Gunhild Carling solo, det är de framträdandena som nu påverkats.

– Det är en sammanblanding som är jätteolycklig. Det var därför jag kände det här med Gävle att... ja...

Hennes nästa spelning är i Göteborgs konserthus under morgondagen och blir av som planerat. Enligt vissa medier har konserten i Gävle konserthus ställts in, det stämmer dock inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Nordic Nest

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt du behöver veta om alla ”Så mycket bättre”-deltagare

ÄMNEN I ARTIKELN

Gunhild Carling