Måns Zelmerlöw gick vidare till final i ESC

Firade med bubbel direkt efter showen - nu laddar Måns för finalseger

WIEN. Storfavoriten gjorde ingen besviken.

Måns Zelmerlöw gick vidare till finalen i Eurovision song contest – trots en liten miss i början av scenshowen.

– Det känns väldigt bra. Det var en fantastisk kväll, säger Måns.

Han kom, han sjöng – och han hyllades av hela Europa.

Måns Zelmerlöw gjorde precis vad alla trodde att han skulle göra i kvällens semi. Han tog sig vidare till den stora finalen på lördag.

På presskonferensen var Måns jublande glad.

– Jag är både lycklig och lättad. Och spänd inför lördag. Men vi ska nog hinna festa lite grann. Men bara lite, jag lovar, säger han.

”Slåss om förstaplatsen”

Men Zelmerlöw var inte helt nöjd med framträdandet.

– Det finns flera bra låtar i finalen. Det finns vissa saker som jag hade kunnat göra bättre i kväll. Jag hade lite bråttom in i den andra versen i rörelserna. Men det känns bra ändå. Om jag sätter den så tror jag att jag kan vara med och kämpa om att vinna finalen.

Från den internationella pressen fick Måns frågor om anklagelserna om att ”Heroes” är ett plagiat på David Guettas ”Lovers on the sun”.

– Jag tror inte de är så lika men kanske uppbyggnaden är lika, men om man analyserar tonerna så är det inte två toner som är lika, säger Måns.

Sveriges delegationschef Christer Björkman:

– Jag är grymt nöjd med Måns och kören. Det lät sjukt bra. Perfekt energi från Måns, bilderna satt och tekniken funkade perfekt.
– Måns gjorde ett fantastiskt nummer. Om han levererar på det här sättet på lördag är vi med och slåss om förstaplatsen.

Under presskonferensen stod det också klart att Måns kommer att få framföra sin ”Heroes” under finalens första halva. Det brukar anses vara bättre att sjunga sent i showen. Men förra året var vinnaren Conchita Wurst med bland de första bidragen.

Miss i början

I början av sin show satt Måns Zelmerlöw lite felplacerad. Det ledde till att han missade den första effekten.

Men vad gjorde det egentligen. Resten av numret gick nästan helt enligt plan, och efteråt firade Måns med bubbel i greenroom. Publiken i arenan hyllade svenskens show. Och tv-tittarna runtom i Europa älskade också vad de fick se och höra.

Enligt precis varenda expert och tyckare så var det från början nästan helt säkert att Måns Zelmerlöw skulle ta sig vidare från kvällens semifinal.

Även i finalen är svensken storfavorit. Ett spel på att Måns tar hem slutsegern ger inte mycket mer än pengarna tillbaka hos spelbolagen.

Men uppladdningen har inte varit perfekt för Lundapågen. Under onsdagens genrep var det problem med både sången och produktionen.

Det fick Christer Björkman att skicka en lista med krav på ändringar inför semifinalen.

– Hade det här varit lördag hade jag inte varit glad, sa Björkman till Nöjesbladet efter genrepet.

Australien är med

De andra länderna som tog sig vidare från den andra semifinalen är Litauen, Polen, Slovenien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Cypern, Montenegro och Norge.

Från första semifinalen är följande länder klara: Albanien, Armenien, Ryssland, Rumänien, Ungern, Grekland, Georgien, Serbien, Belgien och Estland.

Alla dessa får i finalen sällskap av ”the big five” - alltså Frankrike, Spanien, Tyskland, Storbritannien och Italien, som är direktkvalificerade. Förra årets vinnarland Österrike är såklart också klara på förhand. Med anledning av ESC:s 60-årsjubileum kommer också Australien att tävla i finalen.

På lördag kväll smäller det.

Publisert: