Dr Alban: ”SVT, ni gör en barnfestival”

Reporter: Frida Söderlund, Helena Trus, Torbjörn Ek, Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Giganterna föll - och kräver ändring: Det är ju vansinne

1 av 6 | Foto: Robin Lorentz Allard
Krav på juryDr Alban och Jessica Folcker är besvikna efter fiaskot i Melodifestivalen. ”Jag hade möte med Christer Björkman om och om igen, jag visste att det skulle bli så här. Det är ju vansinne”, säger Dr Alban - som nu vill att en jury står för hälften av röstningen.

Giganterna hamnade i botten.

Nu går Dr Alban till ­attack mot SVT.

– Det här är en barn­festival, inte en musik­festival, säger han.

De hade både karriärerna och erfarenheten, men när svenska folket sagt sitt hade de skickat schlagerdrottningen Shirley Clamp och världsartisterna Dr Alban och Jessica Folcker ­direkt ur tävlingen.

– Om den här tävlingen ser ut som den gör i dag kommer jag aldrig att ställa upp igen. Niet. Det kan du glömma. Däremot om de skulle ändra reglerna så kanske, säger Dr Alban.

”Barnen har bestämt”

Artisten går till attack mot SVT och säger att ­tävlingen inte längre är en musiktävling.

- Barnen har bestämt, det här är en barnfestival, inte en musikfestival. SVT ska fundera på det, om det är bra eller inte. Jag tycker att de borde ändra till att en ­jury bestämmer femtio procent, för tävlingens skull, säger han.

– Det här kommer att få etablerade stora artister att inte ställa upp.

I flera års tid har Dr Alban tackat nej till att vara med i Melodifestivalen. ­Inför sin medverkan satt ­artisten i flera möten med SVT just för att få bekräftat att framträdandet skulle hålla. Men det hjälpte ­inte.

”Det är ju vansinne”

– Det här är en barn­festival. Det är därför Carola aldrig velat ställa upp igen. Jag hade möte med Christer Björkman om och om igen, jag visste det skulle bli såhär. Det är ju vansinne, säger han.

– Jag har tackat nej alla dessa år av just den här anledningen. Nu fick jag det besannat, att är man äldre så funkar det uppenbarligen inte.

Även Shirley Clamp är tveksam till att ställa upp i tävlingen igen. Sjätte­platsen kan komma att bli hennes sista.

– Det verkar inte finnas någon plats för mig längre i den här tävlingen. Det är ganska tydligt. Tidigare har jag alltid sagt att jag vill tävla igen, men nu kan jag inte säga det, säger hon.

”Svår låt”

Clamp kände på sig hela veckan att hon inte skulle räcka hela vägen och i slutändan blev det yngre motståndet för hårt.

– Jag visste att min låt var en svår låt på så sätt, men jag ville inte heller sälja min själ och göra något poppigt och ungt. Det är inte jag.

Christer Björkman tror att de etablerade artisterna inte får tillräckligt mycket stöd från sina fans.

– Jag säger bara kom igen, bit ihop, det var en bra låt och de gjorde ett bra jobb. Men folk tycker att andra gjorde det bättre, säger han.

Björkman stänger inga dörrar om regeländringar.

– Ingenting är uteslutet, allting är möjligt. Om saker och ting blir ett mönster som blir besvärande på ­något sätt, då gör vi justeringar så klart.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN