Malou von Sivers: ”Skäms att jag inte gjorde mer”

Berättar om sexismen under karriären i ny bok

avLouise Åström

NÖJE

Fyllefester, tafsande och en rädsla för att berätta.

I den nya boken ”Me too - så går vi vidare” berättar Malou von Sivers om sexismen hon blivit utsatt för under sin karriär.

– Om jag hör eller ser en kränkning, ett sexskämt som förminskar kvinnor eller ett övergrepp kommer jag att agera, skriver hon i boken.

Foto: ANDREAS BARDELL
Malou von Sivers berättar nu om sexismen.

Programledaren Malou von Sivers är en av de kvinnor som varit med och skrivit i boken ”Me too - så går vi vidare”. I ett kapitel berättar hon att minnen som sedan länge legat begravda nu kommer tillbaka.

Metoo-rörelsen har rört sig som en våg över Sverige. Många är kvinnorna som delat med sig av sina upplevelser av maktmissbruk och sexuella övergrepp i såväl tv-branschen som komiker- och skådespelarbranschen.

I boken går von Sivers tillbaka till början av sin karriär. Hon berättar om hur som som ung journalist på både Expressen och Aftonbladet upplevde fyllefester där folk tafsade.

Hon beskriver hur hon fick jobb på TV4 som 36-åring. På fester som hon hur folk blev tafsade på men vågade inte säga något.

”Jag skäms idag för att jag inte gjorde ännu mer”, skriver hon i boken.

Kritiserar TV4

Hon väljer också att kommentera det faktum att TV4 nyligen utsatts för hård kritik. ”Med all rätt”, som hon uttrycker det.

TV4-profilen Martin Timell har anmälts för våldtäkt och anklagats för sexism, rasism och homofobi. Kanalen har avslutat allt samarbete med honom och har stoppat planerade inspelningar av ”Äntligen hemma”.

”Men det vore naivt att tro att denna problematiska och djupgående struktur
bara försvinner för att man tar bort ett ’rötägg’”, skriver von Sivers.

I en extern utredning har kanalen fått hård kritik och har presenterat flera åtgärder för att samma situation inte ska uppstå igen. De har bland annat startat ett etiskt råd.

”Kommer agera”

Malou von Sivers sågar också uttrycket ”TV4-familjen” i sitt kapitel.

”Mina chefer har kallat min arbetsplats för TV4-familjen, ett begrepp som använts under många år och som skorrar falskt i dessa dagar. Familj används ofta för att beskriva något tryggt och tillitsfullt. Men erfarenheten visar att det är i de fina stängda familjerna som övergrepp och misshandel kan fortgå betydligt längre utan insyn och utan att någon vågar berätta”.

Till sist berättar hon att #metoo fått henne att inse att hon skyddat förvarna genom sin tystnad.

”Men det kommer inte hända igen. Om jag hör eller ser en kränkning, ett
sexskämt som förminskar kvinnor eller ett övergrepp kommer jag att agera”.

TV4: En viktig text

Magnus Törnblom, presschef på TV4 har tagit del av Malou von Sivers text.

”Tycker det är en bra, viktig och tänkvärd text som tydligt visar på de strukturella problemen i samhället kring sexism. Problem som vi agerat kraftfullt kring under de senaste månaderna. Och som är viktigt att vi, Aftonbladet och andra medieföretag, branscher och organisationer agerar på. Det här rör hela vårt samhälle”, skriver han i ett sms.

Malou – genom åren 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo