Anitha Schulman om nya boken: ”En skilsmässoterapi”

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Anitha Schulman.
NÖJE

Anitha Schulman har släppt sin första roman ”Alla mina liv”.

Nu berättar hon att allt började som skilsmässoterapi.

– Någon gång måste man stanna upp och tänka “vänta nu, vad är det som händer?” säger författaren.

Anitha Schulman, 39, har släppt sin första roman ”Alla mina liv”. I boken får vi följa Frida som är en nyskild småbarnsmamma, med stora framgångar inom sitt yrke som tv-producent. Likheterna med hennes eget liv är många.

– Den är sanningsbaserat men allt är inte exakt min sanning, säger Anitha Schulman.

– Frida kanske är 65 procent av mig och resten är hon massa andra personer jag känner. Sedan är hon väldigt mörk och inte så himla äppelkäck och det tycker jag är intressant.

Skilsmässoterapi

Huvudkaraktären Frida går in och ut i relationer genom hela boken. För Anitha Schulman började tankarna om att börja skriva när hon själv avslutade en relation.

– Det började som en skilsmässoterapi där jag kände att det var dags att stanna upp och analysera mitt eget liv. Jag hade gått in och ut i relationer sedan jag var 20 år. Någon gång måste man stanna upp och tänka “vänta nu, vad är det som händer?”

Anitha Schulman säger att hon skrev de mörkaste partierna i boken när hon själv mådde som sämst.

– Jag tror inte att jag hade kunnat skriva det idag för jag mår inte dåligt längre. Man måste ner till pudelns kärna och jag hade inte kunnat formulera det idag eftersom jag inte har det i mig, säger hon.

”Vem är jag?”

Hon beskriver det själv som en reflektionsbok och hoppas att de som läser ska tänka över sitt eget beteende.

– Det är en roman men det handlar om att man kan reflektera över egna mönster och tänka på varför man gör saker. Är jag bara någon i relation till någon annan? Det var där jag hamnade i mina egna tankar. Vem är jag ifall jag inte är i relation med någon?

Hittade kärleken

Efter skilsmässan från Calle Schulman i december förra året gick Anitha ut i sin podcast och sa att hon nu skulle vara singel ett bra tag. Det dröjde dock inte länge innan hon hittade kärleken igen i Joel Åhlen-Nyström, 28.

– Man kan ju bestämma sig för något, men sen när man är avskalad i en ny singelfas eller livskris så är man också väldigt mottaglig. Det är också lite komiskt att varje gång jag sagt att “nej nu ska jag inte träffa någon nu ska jag vara singel länge”, det är då man träffar någon. Kanske för man är öppen i sinnet? Sen tog jag tid på mig och innan vi bestämde oss fullt ut hann det gå tre månader till. Åtta månader är nog det längsta jag varit singel, sen jag var tjugo, säger Anitha Schulman.

Har du koll på klanen Schulman? 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM