TV 4 behöver idéer och självförtroende

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I fjol blev TV 4 utklassade. Nu blev det nästan dött lopp med SVT. Och ännu en dubbelseger för ”Parlamentet”.

Tror ändå att champagneflaskorna som korkades upp i går innebar kortvarig glädje. TV 4 är just nu en kanal utan självförtroende och spännande nya idéer. Och nu får man en tittarstorm på halsen.

Lite magsurt att gnälla en sådan här dag, kanske, men situationen är ju lite märklig.

På SVT har man en chefsduo, Leif-Juttan, där en tar i med hårdhandskarna och skär ned och sparkar folk, medan den andre mest håller sig undan. Trots taskig stämning i SVT-husen, dyker det regelbundet upp nya spännande program och tv-profiler.

På TV 4 är det både ett väldigt gnäll om hur mycket pengar de måste betala till staten och skryt om de nya nischkanalerna, snart kommer även en filmkanal. Men i moderkanalen händer inte mycket. Storstryk på helgerna av SVT. Under senare tid är det väl bara två nya program som blivit klockrena succéer; humoristiska sportfrågeleken ”Time out” (nära finalplats här) och tävlingsprogrammet ”Alla mot en”, som hade premiär för sent för att komma ifråga.

Och så ett inköp, förstås, pratshowen med hela världens populäraste tv-psykiater, Dr Phil.

Men från och med den här veckan har programserien flyttat till TV 4 Plus.

Det innebär från knappt en halv miljon tittare, till sådär 40 000 i snitt.

Inte oväntat har det blivit tittarstorm. Vd Jan Scherman pratar svävande om att Dr Phil nu får bättre sändningstid. Svårt för den majoritet som inte kan se TV 4 Plus att förstå att ingen sändningstid alls är bättre än sen eftermiddag”

”Parlamentet” vann två tunga klasser i år igen. Ingen större skillnad med okända Anders S Nilsson i stället för Henrik Schyffert som programledare.

Men konceptet börjar kännas uttjatat, det är svårt för komikerna att vara på topp varje söndag.

Kristian Luuk vann åter, så fort han var tillbaka från pappaledigheten. Hans egensinniga personlighet går uppenbarligen hem bättre än själva programmet, som tappat tittare. Ser dock ut att få en stark vår, med världsstjärnor som Norah Jones och Viggo Mortensen som gäster.

Fast ”Farmen” kan väl inte ha några vidare framtidsutsikter, på vilken åker de än placerar deltagarna nästa gång. ”Robinson” var väntad segrare i nya dokusåpaklassen, men att ”Farmen” inte ens nådde finalen, trots fyra gånger så stor publik som konkurrenterna i TV 3 och Kanal 5, visar att dess tittare måste vara ett troligen minskande antal självplågare.

Till sist, två tips till TV 4:

Tv-tittarna älskarna svenska dramaserier som ”Tusenbröder II” och ”Solbacken, avd. E”. Kanske dags att sluta lämna walk-over i dramaklassen?

En musikalisk programledare, en gäst, en flygel. Den i går avlidne Berndt Egerbladh visade under många år att det inte behöver vara svårare (eller dyrare) än så att göra populära nöjesprogram.

Jan-Olov Andersson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln