"Jag vill inte behandlas som Birro"

NÖJE

Moodysson: Jag hoppas att SVT ändrar sig

Nu trappar Peter Birro upp kriget mot SVT:s nya jättesatsning "August". Vid sin sida har han filmregissören Lukas Moodysson.

- Jag vill uppmana alla filmarbetare och skådespelare i landet att bojkotta den här produktionen, skriver Lukas Moodysson i ett uttalande.

Foto: OCKSÅ ARG Lukas Moodysson stödjer kollegan Peter Birro. Han har inte ens haft anständighet att ringa till mig.

Som Aftonbladet kunde berätta i går skrev Peter Birro ett öppet brev där han kritiserade SVT för deras val av Richard Hobert som regissör för dramasatsningen "August", som Birro har skrivit manus till.

Enligt honom lovade ledningen för SVT Göteborg att han skulle få vara delaktig i valet av regissör. Ändå valde SVT att ge jobbet till Richard Hobert - trots Peter Birros protester.

"Saknar humor och värme"

- De har gått bakom min rygg, och jag känner mig kränkt och överkörd. Nu går jag ut med en öppen vädjan till alla skådespelare och filmarbetare att de bojkottar den här produktionen, säger han.

Varför vill du inte att Richard Hobert regisserar ditt manus?

- Hans filmer saknar humor och värme. Jag gör filmer där det tragiska och det komiska alltid ligger väldigt nära. Richard Hobert har inte det gehör som krävs för att skildra komplexa känslor, säger han.

Peter Birro är även kritisk till att Richard Hobert har tackat ja till att regissera "August".

- Hur kan en konstnär som Richard Hobert se sig själv i spegeln på morgonen och göra mitt manus, när han vet att jag inte vill att han ska göra det? Han har inte ens haft anständighet att ringa till mig, säger han.

Hobert förvånad

Richard Hobert är förvånad när han får höra Peter Birros kritik.

- Som jag förstår har han haft möjlighet under processen att diskutera olika namn. Det var först efteråt som han kom med kritik, och det kom som en total överraskning för mig.

Så du visste inte att Peter Birro inte ville ha dig som regissör när du tackade ja?

- Nej, det hade inte andats någonting om detta.

Hur känns det att manusförfattaren inte vill ha dig som regissör?

- Jag kan inte gå in på det. Jag är i den situationen att jag sitter med ett kontrakt på den här produktionen. Annars kan jag inte kommentera det här, säger han.

Peter Birros uppmaning till skådespelare att bojkotta "August" får stöd bland flera kollegor. Regissören Lukas Moodysson skriver i ett uttalande att han drar sig ur ett planerat SVT-projekt med omedelbar verkan.

- Jag vill inte riskera att bli behandlad på det sätt som Peter Birro har blivit, skriver han bland annat.

Börjar i augusti

Men SVT har inga planer på att byta ut Richard Hobert som regissör.

- Det är olyckligt att Peter försöker förhindra oss från att förverkliga hans fantastiska manus. Men jag hyser ingen oro för att projektet inte kommer att genomföras, säger Gunnar Carlsson, genrechef för drama och film på SVT.

Förstår du hans kritik?

- Ja, Peter har skrivit ett manus som är starkt personligt för honom. Det kan vara svårt för en manusförfattare att skiljas från sitt verk, men det kommer en tidpunkt när man måste lämna över det till andra.

"August" väntas ha premiär julen 2005. Arbetet med serien påbörjas i augusti.

- Då har vi casting av huvudrollsinnehavarna och alla övriga skådespelare, säger Jan-Erik Westman, pr-chef på SVT.

Jon Forsling