Malm halkade i badrummet – bröt ena benet

Skådespelerskan Mona Malm, 79, halkade i badrummet och bröt benet.

Nu räknar hon med att kunna gå till midsommar.

– Det är bara att ta. Det kunde ju hända mycket värre saker i den här åldern, säger hon.

Natten mot förra torsdagen måste det ha varit blött på badrumsgolvet hemma hos Mona Malm. Hon gick upp för att gå på toaletten och plötsligt låg hon på golvet.

– Jag har sådan där larmtjänst, så jag tryckte på knappen och de plockade upp mig, säger Mona Malm.

Hon är van vid att ha värk i knän och fötter och kanske har det höjt hennes smärttröskel. I stället för att åka till sjukhus gick Mona Malm till sängs, eftersom hon inte hade speciellt ont.

– Det var det som var så konstigt. Jag trodde att jag hade stukat mig, det gör ju också ont. Jag somnade men kände på morgonen att det gjorde ont. Så jag ringde till sjukhuset och de sa så här att ”nu kommer du in med detsamma”, säger Mona Malm.

Operationen var en upplevelse

Det visade sig att fotleden och vadbenet hade brutits. Operation blev det samma eftermiddag på sjukhuset där hon kände sig väl omhändertagen.

– Jag tycker att det var en upplevelse med operationen! De var så skojiga och skämtsamma. Alla var så snygga, sköterskorna är så unga och ursnygga i sina mössor på operation. Jag blev förälskad i allihopa! Man ska inte vara rädd för operationer, säger hon.

Mona Malm lämnade sjukhuset förra fredagen och är sängliggande hemma. Framåt midsommar ska benet vara läkt. Under tiden har hon bra hjälp av sin make Lars Wahlman och av sina barn. Familj och vänner hör av sig hela tiden för att fråga hur hon mår.

– Jag är uppe ibland. Det är skönt bara att solen lyser, säger hon.

Dörren inte stängd för roller

Mona Malm satte punkt för en lång skådespelarkarriär i höstas, när hennes rollfigur Margareta begravdes i TV4:s Solsidan. Då hade hon stått på scenen sedan 1944 och kände att det fick räcka.

– Mina ben var ju så skraltiga. Jag kände att jag blev så trött att jag inte orkade med någon större roll. Man måste vara på alerten när man filmar. Det var kul så länge det varade men jag tyckte inte att jag funkade längre. Det är tråkigt men å andra sidan, när man känner att man är trött så accepterar man det, säger hon.

Någon teaterscen kommer hon inte att stå på igen, det är hon bestämd med. Men helt har hon inte stängt dörren till nya roller.

– Något litet på film som känns kul att göra, kanske. Det får vi se. Benet blir kanske bättre än vad det var innan, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN