Ljuskaos på Sannas genrep

avChristoffer Nilsson, Helena Trus, Torbjörn Ek

NÖJE

SVT kräver att juryn ser inspelat uppträdande

1 av 6

KÖPENHAMN. Sanna Nielsens genrep slutade i ett ljuskaos.

Då krävde SVT att jurygrupperna ska basera rösterna på eftermiddagens repetition – men fick avslag.

– Det tog väldigt mycket fokus från numret, säger SVT:s pressansvariga Anna Wilborg.

Det blev ett rejält ljusstrul under måndagskvällens viktiga genrep inför den första semifinalen i Eurovision song contest.

En av de arton ljuskäglorna som omringar Sanna Nielsen på scenen som en bur fungerade inte och pekade rakt in mot hennes ansikte.

Måndagskvällens framträdanden är det som bedöms av alla länders jurygrupper, som har 50 procent av poängen.

”Ett tekniskt problem”

Nu kräver den svenska delegationen att jurygrupperna, som har en avgörande röst i vilka som går vidare till final i morgon kväll, ska få se inspelningen av Sanna Nielsens repetition tidigare under måndagen.

– Svenska delegationen har lagt in en begäran till EBU och DR. På kvällens genrep var det ett tekniskt problem med en av strålkastarna. Ljuskäglan täckte vid ett tillfälle Sannas ansikte och tog väldigt mycket fokus från numret, säger SVT:s pressansvariga Anna Wilborg.

– Fy fan, jag blev så arg. Jag blev så upprörd och så förtvivlad för Sannas skull. Man jobbar för det här ögonblicket så länge och när hälften ska avgöras, då står en lampa fel, säger den svenska delegationens chef Christer Björkman till TT på måndagsnatten.

Men kravet avslogs.

– Jag skrev ett mejl till DR och EBU och bad att de skulle skicka inspelningen av eftermiddagens rep till jurygrupperna. Det fick jag avslag på, säger Christer Björkman till TT.

– Då skrev jag ett mejl till och bad dem mejla jurygrupperna för att be dem notera felet och inte ta hänsyn till det i sin bedömning.

Den svenska delegationens andra begäran accepterades av EBU, enligt TT.

”Kändes fantastiskt”

Tidigare idag berättade Sanna Nielsen att det genrepet var hennes bästa hittills på plats i Köpenhamn.

– Det var klockrent, det kändes fantastiskt, sa hon då.

Nöjesbladet har tidigare skrivit om Christer Björkmans missnöje kring hur produktionen hanterat deras önskemål om ljuset under Sannas nummer.

 – Vi vill inte behöva förhålla oss till det ljuset utan vi vill vara kvar inne i Sannas värld. Visar det sig vara en tvistefråga blir det hardcore för det kommer vi slåss för, sa Christer Björkman i förra veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM