Nöje

”Jag är jävligt nöjd nu”

avJoacim Forsén

Alexandra Dahlström om att vara kaxig, jättekär och vuxen: Jag har längtat

1 av 3 | Foto: Foto: Björn Lindahl
Alexandra Dahlström har blivit 25 år gammal. Och bestämt sig. Nu satsar hon allt på skådespelandet och att regissera. ”Förut ville jag bli akademiker, helt och hållet. I gymnasiet längtade jag efter universitetet. Jag längtade till att jag skulle få fördjupa mig mer”, säger hon.

För tio år sedan spelade hon en knarksugen tonåring med småstadsångest.

Nu är komediaktuella Alexandra Dahlström vuxen – och nykär.

– Det låter så osympatiskt att säga men jag är jättelycklig, säger skådespelerskan.

Helena af Sandeberg och Alexandra Dahlström har nästan likadana frisyrer.

Det är varken konstigt eller ett problem i sig, men inför inspelningen av premiäraktuella komedin ”Mañana” blev det ett. De medverkande skådespelerskorna kunde helt enkelt inte se för lika ut i filmen.

Lösningen blev att mörka ner Alexandras blonda hår strax före inspelningen.

För Alexandra Dahlström, som i filmen spelar frisören Petra, passade initiativet utmärkt.

– Jag frågade ut dem rent tekniskt hur det fungerar och hur man tittar på ett huvud, när man ska klippa det, vad man tänker på och såna saker, säger Alexandra lika metodiskt som entusiastiskt.

Så många scener där kunskaperna behövdes blev det inte i ”Mañana”. Och i de få som behövdes fick hon hjälp av de som jobbade på frisörsalongen där de spelade in.

”Går mer på lust”

Jag knuffar fram ordet kontrollbehov på Rivals mest undanskymda cafébord, men Alexandra protesterar.

– Jag går mer på lust och nyfikenhet än kontroll. Men jag tycker inte om när folk slarvar. Det handlar om att jag vill att resultatet ska bli bra. Då tror jag att det krävs att man har omsorg om detaljer och inte bara tror att allt löser sig. Man måste göra sitt jobb fullt ut, då blir det bäst.

Det är en inställningen som har tagit 25-åriga Alexandra långt. Både i karriären och geografiskt.

Sedan hennes förra långfilm ”Fröken Sverige” har Alexandra pendlat mellan länder och roller, främst utanför Sverige.

Hon har bland annat varit i Rom under drygt två år där ett par långfilmsprojekt gick i stöpet. I stället satsade Alexandra på provfilmningar, lärde sig den italienska filmbranschen, skaffade sig en agent i Frankrike, regisserade sin första kortfilm och spelade in femton avsnitt den holländska såpoperan ”Goede tijden, slechte tijden”.

Alexandra spelade den svenska utbytesstudenten Skylar Nilsson och blandade svenska, holländska och engelska.

– De satt med en nordisk namnbok och trodde det var ett typiskt nordiskt namn. Det var ingen som hann förklara för dem i tid att det inte är ett så himla vanligt namn, säger Alexandra och skrattar.

– Serien visas varje dag efter nyheterna och är som en egen liten subkultur. Vissa av skådespelerskorna har varit med i 18 år. Men man blir ju väldigt förknippad med serien. Det var väldigt roligt men det kanske inte var mitt öde att vara med i holländsk tv-serie.

Första svenska film på fem år

Numera bor Alexandra permanent i Stockholm men jobbar både i Italien och Frankrike.

”Mañana” är hennes första svenska film på fem år.

– Jag blev så glad över rollen som Petra eftersom jag får visa en vuxnare sida av mig själv. Nu känns det verkligen som jag har kommit in i en ny del i mitt liv där jag är lite vuxnare och redo för sådana utmaningar. Man blir ju vuxen vare sig man vill eller inte och jag är väldigt glad över att jag har blivit det. Jag tycker det är en härlig grej.

Har det bara med åldern att göra eller finns det andra saker i ditt liv som gör dig redo?

– Jag har kompisar som har lite ångest för att de fyller 25, det är ett väldigt åldersfixerat samhälle vi lever i. Men jag gillar att sitta på bussen med middagen i en matkasse och tänka på hur jag ska laga den. Det känns förutseende, man har framförhållning och tar ansvar. Jag gillar verkligen det. Jag tror nog att jag har längtat efter att bli vuxen. Det är lätt att romantisera tonåren men det finns inte så mycket att romantisera. Det är en intressant tid eftersom man är så bräcklig och allt är på en knivsudd. Men det är nog få som inte tycker att det ar skönt att lämna den tiden bakom sig.

Just den bräckliga tonårstiden fångades i ”Fucking Åmål”. Filmen blev Alexandras genombrott som skådespelerska – men också en banbrytande ungdomsfilm som präglade en hel generation tonåringar. Minst.

– Jag hade en väldigt speciell tonårstid och var med om så himla omvälvande, speciella och roliga saker. Jag har alltid varit tacksam för att jag har fått chansen att lära mig det här yrket. På egen hand.

”Roligt att ha gjort filmen”

Det är över tio år sedan filmen hade premiär. Hur ser du på ”Fucking Åmål” i dag?

– Jag säger som Lukas (Moodysson) – 45 procent stolthet, 45 procent glädje och kanske tio procent less på att prata om den. Jag vill inte att en film ska definiera mitt liv, det finns en massa andra saker som är mer aktuella och viktiga. Jag kommer alltid ha rollen som kamratstödjare och det är ju väldigt rörande. Och jag kommer alltid ha en genväg till ungdomar. På det sättet är det väldigt roligt att ha gjort filmen och att det kan vara okej att förknippas med den.

Du och Lukas har varit vänner sedan dess?

– Ja, det har vi. Jag är jättegod vän med hans fru Coco Moodysson som är serietecknare och jag är helt tokig i deras barn. Det känns som en slags familj. Men de är ganska medieskygga och gillar inte att jag pratar om det i intervjuer.

Hur tänker du kring egna barn?

– Jag är 25. Jag är så jävla nöjd med hur saker och ting är nu. Det låter så osympatiskt att säga att man är jättelycklig men jag är faktiskt det. Jag är jättekär. Och jag är så glad över vad jag har i mitt liv.

Vill regissera långfilmer

Framtidsplanerna handlar i stället om karriären. Och den ser hon tydligt utstakad.

– Jag vill regissera långfilm. Det är ett av mina ...

Alexandra börjar om.

– Eller mål och mål, jag ser det som en självklarhet. Det låter så himla kaxigt att säga men det känns som en naturlig utveckling av det jag gör nu. Jag ska fortsätta att kombinera skådespeleri med regi. Och så är jag ganska intresserad av att göra musikvideor. Jag är öppen för olika saker, roller och projekt. Det är inget som är skrivet i sten. Jag tar det som det kommer – samtidigt som jag jobbar hårt och målmedvetet.

Så jobbar hon. Hårt, målmedvetet och med omsorg för detaljer.

Vi skiljs åt och byter mejladresser med varandra.

Alexandra vill kolla sina citat.