Kan få sista vilan på Neverland

avCatarina Håkansson

Neverland kan bli Michael Jacksons Graceland

En stillsam och lugn familjeangelägenhet eller rekordstort och direktsänt från Neverland?

Inom de närmsta dagarna väntas besked om Michael Jacksons begravning.

Ceremonin kan också ge svar om popkungens religiösa tillhörighet.

Det är inte bara arvet och vårdnaden av barnen som ser ut att bli en segdragen rättslig fråga. Det kan också gälla själva begravningen.

Familjen har nämligen inte fått se hans testamente, där det kan finnas uppgifter om hur han vill begravas.

Kan bli på onsdag

Processen innebär att det kan dra ut på tiden, men en vän till familjen uppger att begravningen kan bli redan på onsdag, skriver TT-AFP-Reuters.

Michael Jackson är uppväxt som Jehovas vittne men har också varit i kontakt med rörelsen Nation of Islam. Sanningen om hans religion kan påverka begravningen. Enligt Jehovas vittnen ska ceremonin vara anspråkslös, enligt islam ska begravningen ske ett par dagar efter att man gått bort.

Tv-sänds

Hans familj vill ha en privat ceremoni och en offentligt minneshögtid, uppger the Independent. Enligt Daily Mail kan begravningen direktsändas på tv över hela världen.

– Vi är beredda på en händelse av historiska mått. Vi kommer att arbeta tätt med familjen när de har bestämt var begravningen ska hållas, säger en polischef i Los Angeles till Daily Mail.

Nya Graceland

Tidigare har uppgetts att Michael Jackson vill begravas på sin numera fallfärdiga gård Neverland i Santa Barbara.

Det skulle göra Neverland till Michael Jacksons Graceland. Elvis Presleys egendom drar mycket turister varje år, särskilt på hans dödsdag. Om Michael också begravs på gården skulle det kunna dra in stora pengar till det skuldtyngda dödsboet.

För att det ska bli verklighet måste familjen först få tillstånd från lokala myndigheter. Och de tror inte att den tvåfiliga väg som leder upp till Neverland skulle klara av tillströmningen av trafik. Vid Elvis Presleys begravning 1977 kom närmre 80 000 personer. När prinsessan Diana begravdes tog sig mer än 250 000 personer till London. Redan samlas hundra tusen sörjande fans utanför hans hem, vid hans stjärna på Hollywood Walk of Fame och utanför UCLA Medical Center där han dog.

Alternativtet till Neverland är LA:s Forest Lawn Cementery där andra kändisar som Humphrey Bogart, Clark Gable och Jean Harlow ligger begravda.

ARTIKELN HANDLAR OM