Legendarisk kock död – blev 91 år gammal

”Vila i frid Mr Paul Bocuse. Stora framgångar. Stor man. Imponerande arbete”

1 av 6
NÖJE

Den ikoniska kocken Paul Bocuse har dött, han blev 91 år gammal.

Bocuse gjorde sig ett namn efter att ha startat ett flertal framstående restauranger och ses om en av de första kändiskockarna i världen.

Paul Bocuse är kanske mest känd för att ha startat och namngett Bocuse d'Or, eller kock-vm som man ofta kallar det i Sverige.

Den store gastronomen och kocken Paul Bocuse har gått bort, han blev 91 år gammal, det bekräftades av frankrikes inrikesminister Gerard Collomb under dagen. Bocuse gjorde sig ett namn genom att han bland annat startade och namngav Bocuse d'Or, eller kock-vm, som man ofta kallar det i Sverige.

Stjärnkocken är mannen bakom flertalet erkända restauranger och har skrivit många kokböcker om just fransk matlagning som ses som hans specialitet. Han ses av många som en av grundarna till det franska ”nya köket” som var med och förändrade den kulinariska världen, och många kallade även honom ”påven av fransk matlagning ”.

Hyllas av svenska kollegorna

Nu hyllas han världen över och flera kollegor sörjer hans bortgång, bland annat svenska stjärnkocken Tommi Myllymäki som skriver om kollegan på Instagram

”Vila i frid Mr Paul Bocuse. Stora framgångar. Stor man. Imponerande arbete. Det krävs inga ord, han är den mest inflytelserika mannen i gastronomins värld och historia”, skriver han.

Även Markus Aujalay, känd från ett flertal matlagningsprogram på tv hyllar och sörjer sin bortgångna kollega.

”Hatten av för allt!” skriver han på sitt officiella instagramkonto.

Har haft tre stjärnor – sedan 1965

Paul Bocuse föddes 1926 i Lyon i östra Frankrike där han bland annat hade en kockskola. Hans restaurang L'Auberge du Pont de Collonges har haft tre stjärnor i Michelin-guiden oavbrutet sedan den öppnade 1965.

2015 var kocken med om en hjärtoperation och Bocuse led även av Parkinsons sjukdom.

Här är stjärnorna som lämnat oss 2018 01:13

ARTIKELN HANDLAR OM