Marianne Mörcks liv och karriär sköljde över tittarna som en jättevåg

Foto: Andreas Hillergren / ANDREAS HILLERGREN
Jan-Olov Andersson och Marianne Mörck.
NÖJE

Även det andra avsnittet av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” – med Marianne Mörck i centrum – var starkt och omtumlande.

Men till skillnad från premiäravsnittet med Peter Jöback, är det de ljusa stråken åtminstone jag främst tog till mig.

Peter Jöbacks modiga bekännelse om sexuella övergrepp i ungdomen var så chockerande och oväntad, att det liksom tog över hela avsnittet. Hans stora och välförtjänta framgångar, det faktum att han uppnått drömmen att stå på Broadways scener, gjorde inte lika starkt intryck. Förmodligen för att man undermedvetet kanske tänkte ja, ja, det visste vi ju redan.

Med Marianne Mörck-programmet blev det liksom tvärtom.

Hon berättade om hur hon blivit våldtagen som tonåring. Om andra män som burit sig illa åt mot henne. Att hon ibland haft svårt för män efter det. Peter Jöback lyssnade andäktigt och blev väldigt tagen.

Men det tog aldrig över programmet, för resten av The Marianne Mörck story liksom bara sköljde över tittarna som en jättevåg.

För mig var det inte så mycket nytt. Jag intervjuade henne i ett par, tre timmar timmar för bara några månader sedan. Minns att jag då efteråt tänkte att hon borde göra en show om sitt eget liv. Ungefär som Leif Andrée gjorde på Stockholms Stadsteater.

Ett av programseriens bästa avsnitt

Den ”show” om sitt eget liv hon drog för mig den kvällen i den trånga logen på Malmö Stadsteatern, den fick nu ungefär 1,5 miljoner i tv-sofforna uppleva i tv-rutan.

Marianne Mörck har en utstrålning som få andra och har en enorm förmåga att göra dramatik av allting när hon berättar – från första mötet med pappan till hennes barn, till hur hon fick på sig helt åt skogen fel ”klänning” när hon skulle ta emot kungens medalj.

Hon har också en mycket drastisk humor och ett stort bultande hjärta och kan på det sättet få historien om hur hon blev bortadopterad som liten, och sedan många år senare åter mötte sin biologiska mor, att bli till ett slags spännande och roligt äventyr.

Hon har nått en bred tv-publik under senare år via biroller i Wallander-serien och ”Bonusfamiljen”, nu fick vi se smakprov ur en musikal- och operakarriär som gjort henne till en av våra allra största.

Även säsongens andra avsnitt blev ett av programserien ”Stjärnorna på slottets” allra bästa, nu med ljusare förtecken.

Det är svårt att få nog av Marianne Mörck. Jag skulle fortfarande vilja se showen om hennes liv, med henne själv i huvudrollen…

Det här är årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" 00:30