Ellen Pompeo berättar om sin rekordlön

1 av 2

avTT

NÖJE

Ellen Pompeo har skrivit på för ytterligare två år i rollen som Meredith Grey i tv-serien ”Grey's anatomy”.

Nu kan hon titulera sig världens bäst betalda skådespelerska i en tv-serie – med en lön på över 20 miljoner dollar om året.

Stärkt av den senaste tidens times up-kampanj, som är sprungen ur me too-rörelsen, väljer hon att berätta öppet om sin lön för att inspirera sina kvinnliga kollegor. I många år tjänade hon mindre än Patrick Dempsey, som spelade hennes make i serien, och säger att hans popularitet användes som argument för att hålla hennes lön nere. Och när hon föreslog att de skulle löneförhandla tillsammans var han inte intresserad.

– Vid ett tillfälle bad jag om 5 000 dollar mer än honom av ren princip, eftersom serien heter ”Grey's anatomy” och jag spelar Meredith Grey. Men de vägrade, säger hon till The Hollywood Reporter.

Råd från Rhimes

Hon frågar sig själv varför hon inte valde att lämna serien där och då, men landade i att hon inte ville förlora en fantastisk roll på grund av en man.

Till slut tog hon till sig av rådet hon fått av seriens skapare Shonda Rhimes: ”Bestäm vad du tycker att du är värd och be om det. Ingen kommer bara ge det till dig”.

"Skrämmande"

De senaste veckorna har kampanjen times up samlat flera av Hollywoods största skådespelerskor, som bland annat klädde sig i svart på Golden Globe-galan, i en protest mot sexuella övergrepp och trakasserier. Men också mot ojämställda löner och villkor.

– Att sitta i ett rum fullt av Oscarsbelönade skådespelerskor och lyssna på hur de har utnyttjats och attackerats är skrämmande.

Just nu sänds säsong 14 av ”Grey's anatomy”, i Sverige på Kanal 5, och Pompeo har alltså tackat ja till en 15:e och en 16:e. Därefter har Rhimes sagt att serien fortsätter så länge dess stjärna vill.

ARTIKELN HANDLAR OM