Mejla

Sandra Wejbro

Skratt på fel ställen i en plågsam ”Skavlan”-timme

Sandra Wejbro: När First Aid Kit sjunger karaoke, med Madcon-mannen i Lars Lerins knä, längtar jag efter att göra ”Junior” sällskap i kulisserna

Fredagsmys. Det bränner aldrig till i ”Skavlan”, här med Tshawe Baqwa, Manoel ”Junior” Marques och Lars Lerin.
Fredagsmys. Det bränner aldrig till i ”Skavlan”, här med Tshawe Baqwa, Manoel ”Junior” Marques och Lars Lerin.

Karaoke, en brasiliansk driftkucku och skratt på fel ställen.

I säsongspremiären blev det plågsamt uppenbart att ”Skavlan” går på tomgång.

Det är sant att kritiken mot ”Skavlan” (SVT) ibland känns tjatig. Men så är programmet också Sveriges största pratshow, med de hetaste gästerna, den mesta publiken och bästa sändningstiden. Kraven är och bör vara höga.

I sina bästa stunder är programledaren Fredrik Skavlan lyhörd och genuint intresserad. Men successivt har en trött rutin börjat genomsyra samtalen i spåren av allt större stjärnor och en ännu större Skavlan. Där pratshowvärdar med komisk tajming, som Graham Norton eller Stephen Colbert, klarar av att fylla en roll som självklar centralgestalt, går samtalsledaren Skavlan vilse. Han bör inte vara showens huvudperson – och allra helst undvika det skämtande på uppstuds som sällan är hans starka sida.


Nära besläktad med den tillkämpat spexiga tonen är bristen på vettiga följdfrågor som kan förtydliga och leda vidare till verkligt intressanta samtal. Denna typ av intervjuprogram med flera gäster, högt tempo och en publik att underhålla kräver ett stort mått av manus och regi – alla infall i stunden riskerar att rasera det sköra dramaturgiska bygget. Den svårigheten måste en skicklig programledare navigera med våghalsighet och skärpa.

Till Skavlans försvar tycks han ha tagit åt sig av kritiken mot att det varit överdrivet fokus på utseende och relationer när gästerna varit kvinnor. I stället sipprar könsstereotypa märkligheter ut i försöken till skämt, som i det pinsamma ögonblick när Skavlan frågar Nikolaj Coster Waldau hur denne tror det känns för honom att se sin flickvän Maria Bonnevie göra en romantisk scen med ”Game of thrones”-stjärnan. Humoristiskt svartsjukt, med en underton av ägandeskap som osar unket.

Publikens vin-lulliga skratt på ”fel” ställen är en helt egen historia. Att Madcons Tshawe Baqwa som tonåring rånade en kiosk med en brödkniv behandlas som ännu en lustig anekdot. Säkert jättekul för rån­offret.


Här misstänker jag också att roten till problemet ligger. För ”Skavlan” vill röra upp publikens känslor med de mest gripande livsödena, samtidigt som allt måste kunna paketeras inom ramarna för den mysiga fredagsunderhållningen. Frågor som komplicerar bilden undviks. Det jobbiga måste följas av ett garv.

Fredagens säsongspremiär var, med undantag för First Aid Kits nya låt ”Fireworks”, en plågsam timme. Konstnären Lars Lerin och maken Manoel ”Junior” Marques bjöd på bilder ur sin relation, som tycks gå ut på att ”Junior” sköter allt praktiskt och Lars målar. Publiken fick skratta åt den lustige brassen som ville tillaga grävlingen de kört på och säger ”smyrlok” i stället för myrslok. ”Håll hunden undan från Junior”, skämtar Skavlan senare, ”annars gör han gryta av den”. Programmets driftkucku kunde själv inte försvara sig för då hade han redan lämnat scenen.

När First Aid Kit uppmanas att sjunga karaoke, med Madcon-mannen i Lars Lerins knä, längtar jag efter att göra ”Junior” sällskap i kulisserna. Långt borta från allt detta.


Veckans...

… bästa. Thrillerserien ”McMafia” (Amazon prime video) där favoriten James Norton spelar rysk-brittisk affärsman som motvilligt dras in i internationell brottslighet, med David Dencik i en strålande biroll som färgstark, opålitlig farbror. Träffsäker BBC-magi.

… paranoia. Errol Morris, mest känd som dokumentärfilmaren bakom ”The thin blue line” och ”Fog of war”, har gett sig i lag med Netflix för dokudramaserien ”Wormwood”. Med hjälp av lysande Peter Sarsgaard i huvudrollen skildras Eric Olsons mångåriga kamp för att ta reda på vad som egentligen hände när hans pappa, forskaren Frank Olson, mystiskt dog 1953 efter att ha getts LSD i ett hemligt CIA-experiment.

… sport. Bästa uppladdningen inför OS är konståknings-EM (SVT) i Moskva, särskilt herrarnas fria program i dag och damernas i morgon. I de grenarna står svenskhoppet till 17-åriga Anita Östlund, Matilda Algotsson, 19, och Alexander Majorov, 26.

… bot mot dödsångest. Kristen Bell och Ted Danson briljerar i mysiga komediserien ”The good place”­ (Netflix) som har varit min livlina i januarimörkret. Nykomlingen Jameela­ Jalil har en skön biroll som hysteriskt god välgörenhetsjunkie i denna skruvade fantasi om livet efter döden.

… samtal. David Lettermans ­comeback ”My next guest needs no introduction” (Netflix) med Barack Obama får en att inse hur mycket man saknar en amerikansk president som inte resonerar som en förvuxen 5-åring i trotsåldern.

Publisert:

LÄS VIDARE