Hård kritik mot TV4 – efter inslag om delfiner

Tittarna rasar: ”Fruktansvärt”

avLinn Elmervik, Louise Åström

1 av 3

TV4 visade ett inslag från Kolmårdens delfinarium som fokuserade på att ny teknik räddar delfinkalvar.

Efter inslaget har de fått skarp kritik och anklagas för att stötta djurplågeri.

”VIDRIGT att se delfiner fångna i en basäng på Kolmården!!! Djurplågeri! Bojkotta!”, skriver en användare på Twitter.

Under lördagen sände ”Nyhetsmorgon” ett inslag från Kolmårdens delfinarium. Delfinen Fehna har fått en kalv som hunnit bli tre veckor gammal. Inslaget kretsar kring att ny teknik räddar delfinkalvar.

– Vi här på Kolmården har installerat en lyftplattform vilket gör att vi kan ta upp kalvarna om det skulle behöva så att vi kan ge dem behandling och extra mat om det skulle behövas, säger Filip Johansson, djurdriftschef.

I ytterligare ett inslag får tittarna se hur en delfin som är dräktig genomgår ett ultraljud i bassängen.

Under reportaget får Filip Johansson frågan om han egentligen inte skulle vela se kalven födas i det fria istället för i fångenskap. Han svarar att det i den bästa av världar skulle vara så.

”Djurplågeri”

– Men för mig och Kolmården och alla andra djurparker som jobbar med artbevarande forskning och utbildning ser vi att djurparker behövs mer i dag än kanske någon gång tidigare för i det fria försvinner deras levnadsmiljöer. Världshavet har aldrig varit så illa som det är i dag. De här djuren jobbar som ambassadörer för sina vilda släktingar.

På Twitter får TV4 kritik över att de valt att sända delfininslaget.

”VIDRIGT att se delfiner fångna i en bassäng på Kolmården!!! Djurplågeri! Bojkotta!”, skriver en användare som även taggat Nyhetsmorgons konto.

”Nyhetsmorgon på Kolmården och ”gläds” över ny delfinkalv. Ingen verkar skämmas. I stället får vi höra dåliga ursäkter. Stäng delfinariet!”, skriver en annan.

TV4: ”Det engagerar”

Maria Forsblom från TV4 som syns i inslaget har publicerat en bild på sin Instagram när hon pussar en delfin. I hennes kommentarsfält finns mer kritik.

”Fruktansvärt! Hur kan TV4 presentera detta som underhållning. Och hur kan man tro att det blir trovärdig ”forskning” i den här miljön. Så sorgligt och opåläst!”, lyder en kommentar.

”Blev så arg och besviken på när detta sändes som något positivt. En ny delfin unge föds i fångenskap!!! Skäms Sverige!”, skriver en annan.

Malin Willers, tillförordnad presschef på TV4, noterar att inslaget väckt engagemang.

”Vi har tagit del av synpunkter som kommit in och kan konstatera att inslaget engagerar. Nyhetsmorgon rapporterar om olika ämnen på olika sätt hela tiden. Det här var ett inslag om att det fötts en ny delfinkalv. Vid andra tillfällen har vi tagit upp frågor kring djurhållning ut ett mer kritiskt perspektiv. I Nyhetsmorgon ryms både och”, skriver hon i ett mejl till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM