Buskisduon Stefan & Krister återförenas – gör ny farsfest ihop

avJan-Olov Andersson

Efter nästan tjugo år återförenas klassiska buskisparet Stefan & Krister i ”Stulen kärlek”, sommarens fars på Vallarna i Falkenberg.

– Det är ju en mild återförening. Stefan står på scenen igen. Och jag har bara ändrat lite grann i ett gammalt manus, säger Krister Classon och skrattar.

Hur som helst, så är det faktiskt 40-årsjubileum för Stefan & Krister.
Så länge sedan är det som Stefan Gerhardsson, 60, och Krister Classon, 63, började jobba ihop. Den buskishumor de har skapat ihop i sina farser, främst på Vallarnas Frilufsteater i Falkenberg, har blivit som en egen genre.

– Vi har inte gjort något ihop sedan 2001, Stefan och jag, det är 18 år sedan. Men ”Stefan & Krister” har blivit som benämningen på en stil. Jojje (Jönsson) har berättat att han och Siw (Carlsson) har gått tillsammans på stan och folk har pekat på dem och sagt: Där går Stefan & Krister, berättar Krister.

Med några undantag drog han sig tillbaka från scenen för tjugo år sedan.

– Jag är ingen skådis. De vill ju dö på scenen, jag har inte alls någon sådan längtan. Jag jobbade väldigt hårt innan jag fick veta att jag var bipolär, då tänkte jag att det måste bero på yrket.

För åtta år sedan slutade han även att skriva och regissera föreställningar.

– Nu mår jag jättebra, när jag inte har några måsten längre. Ju större framgångar vi fick, ju mer press kände jag.

Sommarens fars på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg, ”Stulen kärlek”, är dock en Krister Classon-fars – fast med 15 år på halsen. Då när den var ny, år 2004, gjorde den succé på Lisebergsteatern i Göteborg och innebar en comeback för Laila Westersund på scenen.

– Min ”comeback” nu är ju en mild sådan, jag har bara ändrat lite grann i manus, bland annat är kulturprofilen inlagd i en beskrivning av en kåt person, säger Krister.
Premiär i Falkenberg 30 juni. På scenen står Mikael Riesebeck, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Anna Carlsson, Mikael Ahlberg – och Stefan Gerhardsson, för första gången på några år.

– Vi är ett pensionärsgäng som simmar två gånger i veckan, fikar och tippar, jag har fått tiden att gå utan några som helst problem. Så ringde Siw (Carlsson) och friade igen och jag sa ja.

– Jag ska spela hennes gubbe för jag vet inte vilken gång i ordningen, jag har varit gift med henne nästan lika länge som med min ordinarie fru. Vi ska spela ett par som med jämna mellanrum våldgästar ett grannpar.

Och även om Krister Classon också betecknar sig själv som pensionär, ska han i sommar ha premiär på ett projekt som i hans tankar har pågått nästan hela livet.

– 55 år. Jag tycker det är dags nu. Det golvade mig fullständigt när jag var åtta år och såg Beatles på tv. Jag minns det än i dag, hur och var jag satt, hur det luktade.

– Egentligen började Stefan och jag som musiker, men så halkade vi in på mellansnacket, folk uppskattade det mer. Så blev det som det blev.

Beatles-föreställningen ska bara framföras på mindre ställen, till att börja med på Fegens bygdegård i Kristers hemtrakter.

– Jag snackar om Beatles och spelar bas, det är fem duktiga musiker till på scenen. Det blir vår tolkning av Beatles, helt enkelt. Rätt mycket snack, de var ju humorister också.

ARTIKELN HANDLAR OM