Rickard Olsson: Därför lämnar jag ”Vem vet mest?”

”Jag kan annat än att läsa frågor”

avJakob Meijer, Louise Åström

1 av 2

När han petades som åkande reporter på ”Vasaloppet” gick luften ur honom.

Nu väljer Rickard Olsson att lämna sitt jobb som programledare av ”Vem vet mest?”, trots att SVT ville ha honom kvar.

– Lever man i en dålig relation och ens kärlek inte är besvarad är det bättre att söka sig en ny relation eller bli singel – istället för att bli bitter, säger han i en intervju med Njus.me.

Tidigare under måndagen kunde Nöjesbladet avslöja att Rickard Olsson lämnar frågesportsprogrammet ”Vem vet mest?”.

Hans kontrakt går ut vid årsskiftet och han har valt att inte fortsätta.

– Vi ville gärna att han skulle fortsätta förstås och även göra den nya versionen. Han har funderat länge och väl och kommit fram till att det här är inte det han vill göra, sa Christina Hill, programchef för SVT Göteborg, tidigare under dagen.

När Nöjesbladet når Rickard Olsson vill han inte svara på frågor. Istället hänvisar han till en intervju på njus.me.

”Allt som finns att säga står där”, skriver han i ett sms.

”Tystnaden avgörande”

Olsson har tidigare kritiserat SVT för att programmet nästa höst kommer att sändas på lördagar istället för på vardagar. Men det är inte bara därför han väljer att sluta.

– Det här handlar inte bara om ”Vem vet mest?”. Lever man i en dålig relation och ens kärlek inte är besvarad är det bättre att söka sig en ny relation eller bli singel – istället för att bli bitter. Vi får se hur det blir. Jag har tackat nej till programmet men jag har inte lämnat kanalen för det, säger han i intervjun.

Han upplever att han inte är en del av den framtid som SVT planerar.

– Jag var inte med i deras framtidsplaner. De ryckte även programmen Sommarkväll och Vasaloppet ifrån mig. Detta är tre program som har gått väldigt bra för lite pengar. Det gjorde man i maj och sedan dess har det varit tyst i sju månader. Jag har frågat varför, men inte fått något svar. Den här tystnaden var avgörande för mitt beslut att lämna ”Vem vet mest”. Luften gick ur mig.

”Jag kan annat”

Tidigare i år valde SVT att byta ut Olsson som åkande reporter i samband med årets Vasalopp. Efter att ha åkt för kanalens räkning i flera år fick istället Brita Zackari ta över uppdraget. Olsson kritiserade SVT efter beslutet som enligt dem gjordes för att man ville utveckla programmet.

I somras berättade han att ”Sommarkväll” är nedläggningshotat. Enligt Olsson har SVT har inte gjort någon ny beställning på programmet.

Sista säsongen av ”Vem vet mest?” där tittarna kan se Olsson ställa frågorna kommer att sändas i vår. Enligt Olsson måste han nu hitta annat att jobba med.

– Ska jag jobba fram till 65 har jag 15 år kvar. Jag måste hitta andra plattformar. Kanske jobba på SVT i annan form och jag hittar gärna tillbaka till journalistiken igen. Jag kan annat än att läsa frågor.

SVT kan tänka sig nya samarbeten

På SVT är man välbekant med Olssons besvikelse över att ha blivit bortvald från årets Vasalopp.

– Han har uttryckt det både till oss och publikt. Det har han inte gjort någon hemlighet av. Mitt uppdrag är att förhandla med honom om ”Vem vet mest?”. Och det har vi gjort, säger Christina Hill, programchef för SVT Göteborg.

Hon bekräftar att ”Sommarkväll” inte kommer att göras nästa år på grund av att valet och fotbolls vm tar upp mycket tv-tid och resurser.

Trots att hon tycker att det är tråkigt att Olsson väljer att sluta respekterar hon hans beslut. Hon stänger inte heller dörren inför eventuella framtida samarbeten.

– Jag vill jättegärna jobba med Rickard igen. Om och när tillfälle ges. Han har fått ett erbjudande som han tackat nej till och det är ju helt rimligt.

Men det hindrar inte andra erbjudanden från att komma?

– Absolut inte. Han är en jätteduktig programledare.

ARTIKELN HANDLAR OM